Hlavní obsah
Víra a náboženství

Zeus a jeho znepokojivé milostné aféry. Spartskou královnu oplodnil jako labuť, princeznu jako býk

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Antonio da Correggio, Public domain, via Wikimedia Commons

Starověké mýty jsou fascinující, ale nad některými se člověk pozastaví v šoku. Jedny z takových mýtů jsou ty, ve kterých vystupuje Zeus jako svůdník všeho druhu. Přečtete si největší milostné „úlety“ ikonické postavy starověkého řeckého panteonu.

Článek

Dia chtěl sníst vlastní otec

Zeus je hlavní postavou starověkého řeckého náboženství a mytologie s ním spojené. Jako král všech bohů, sám bůh nebes a blesku, vládne na hoře Olymp a vládne všem ostatním bohům i lidem. Podle krétského mýtu měl však namále, jelikož měl podle všeho skončit v žaludku svého otce. Titán Kronos přitom doposud všechny své děti pozřel, jelikož ho podle proroctví jedno z nich mělo sesadit z trůnu. Zatímco Hestia, Démétér, Héra, Hádes a Poseidon skončili v jeho útrobách, Diova matka, Rheia, vymyslela lest, aby zabránila pozření dalšího svého potomka. Zabalila do plen veliký balvan, který pak Kronovi předala s tím, že je to malý Zeus. Kronos balvan snědl a byl spokojený. Rheia mezitím Dia ukryla na Krétě do jeskyně v hoře Dikti. Pokud cestujete na Krétu, můžete tuto jeskyni dokonce navštívit. V jeskyni ho pak krmily nymfy Adrásteia a Ídaia, zatímco horští božští válečníci Kúréti hlídali v okolí a dělali hluk svými zbraněmi, aby zamaskovali pláč malého Dia. Když Zeus dospěl, rozhodl se svému otci pomstít a s pomocí titánky Métis a jeho matky podstrčil Kronovi otrávený lektvar, po kterém Kronos vyzvracel všechny své pozřené děti. Ty pak bojovaly s Diem po jeho boku a pomohly mu svrhnout jejich zákeřného otce.

Labutí úlet

Zeus si tak nejspíš odnesl trauma ze svého dětství, jelikož byl pověstný svými bizarními milostnými úlety a své vlastní potomky plodil za krajně znepokojivých okolností. Poté, co oplodnil svoji vlastní sestru Démétér a měl s ní dceru Persefonu, se oženil se svojí další sestrou Hérou, kterou pak následně podváděl s dalšími bohyněmi i smrtelnicemi. Jedním z jeho slavných úletů je například poměr se spartskou královnou Ledou. Leda byla tak krásná, že Zeus zkrátka nemohl odolat a vymyslel velmi podivnou namlouvací strategii. Proměnil se ve velkolepou labuť a předstíral, že utíká před dravým ptákem. Leda se ho coby labutě ujala, kdy poté, co k ní ulehl do lože (spolu s jejím manželem), ji oplodnil. Leda následně porodila vejce, ze kterých se vylíhli čtyři potomci: Helena (později Trojská), Klytaiméstra, Kastor a Pollux. Helena a Pollux měli být potomky Dia, zatímco ostatní měli být potomky Tyndarea, manžela Ledy.

Foto: Rijksmuseum, CC0, via Wikimedia Commons

Europa a Zeus v podobě býka

Předstíral ochočeného býka

Diovo zraku neunikla ani překrásná fénická princezna Europa. Zpočátku se jeho strategie jevila dost podobně. Proměnil se v krásného bílého býka a objevil se před mladou Europou a jejími přítelkyněmi. Zeus si coby býk lehnul Europě k nohám a tvářil se jako milý a ochočený býk. Europa, která byla uchvácena jeho krásou, se nechala vyhecovat přítelkyněmi a vylezla býkovi na hřbet. Zeus ale neměl na romantiku zřejmě náladu, jelikož přešel do divokého cvalu a nebohou Europu unesl na Krétu, kde ji znásilnil. Europa s ním nakonec měla několik synů, kdy nejznámějším z nich je Mínós, krétský král.

Dokázal oplodnit ženu i jako zlatý déšť

Zeus byl na krásné ženy zatížený, a když se dozvěděl o krásné královské dceři Danaé, zatoužil s ní mít syna. To se však nelíbilo jejímu otci, který se díky proroctví dozvěděl, že má zemřít rukou svého vnuka. Akrisios dal tak svoji dceru zavřít do bronzové kobky ukryté hluboko v podzemí. Zeus byl však kreativní a nenechal se odradit. Proměnil se v déšť zlaté barvy, stekl do kobky skrze mříže a v této podobě pak Danae oplodnil. Ta s ním pak měla syna Persea, který pak v dospělosti skutečně omylem svého dědu zabil při sportovních hrách.

Foto: Louvre Museum, Public domain, via Wikimedia Commons

Neznámý umělec z roku cca 450 před n.l. - Danae a zlatý déšť

Smrtelnici se stala jeho božskost osudnou

Jeho oku neunikla ani thébská princezna, smrtelnice Semelé. Díky její kráse se do ní Zeus zamiloval, oplodnil ji a slíbil jí, že jí splní jakékoliv přání. Jeho žena Héra se však o tomto románku dozvěděla a donutila lstí Semelé k tomu, aby jejím přáním bylo vidět Dia v jeho pravé podobě. Zeus jí musel přání splnit a objevil se jako mocný bůh s hromy a blesky. V následném požáru Semelé zahynula, ale ještě předtím předčasně porodila syna Dionýsa. Diovi se ho zželelo, a tak ho zachránil a nechal si ho poté všít do stehna, kde ho donosil. Dionýsos pak v dospělosti svou nebohou matku vyvedl z podsvětí na horu Olymp, kde přijala nové jméno Thyóné.

Mnoho božské lásky pro všechny

Zeus si však zřejmě nepotrpěl jen na ženy, ale uměl ocenit i mužskou krásu. Když spatřil z hory Olymp krásného trojského prince Ganyméda, rozhodl se, že se promění v orla a chlapce unese na svoji horu. Zde ho pak učinil svým číšníkem, daroval mu nesmrtelnost a jeho otci poslal jako náhradu dva koně a zlatou révu. Především pak starověcí Římané věřili v to, že byl zároveň i jeho milencem. Zeus měl kromě toho románek například i s bohyněmi Létó či Thémis, se smrtelnicemi Alkaménou a Io, či s nymfami Kalypsó a Euronymé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz