Hlavní obsah
Rodina a děti

Přestupek za přestupek: Kamarádka zastavila na chodníku a dočkala se nadávek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik/Freepik

Stání na chodníku nebo sprosté nadávky před dětmi? Kdo co považuje za horší je samozřejmě subjektivní záležitost, věřím ale tomu, že většina lidí, stejně jako já, bude považovat nadávky před malými dětmi za horší prohřešek.

Článek

Falešné parkovací místo

Parkování u škol a školek je problém mnoha měst. Některá města už tento problém vyřešila poměrně jednoduchým a efektivním řešením, kdy vytvořila parkoviště, kde smí člověk zaparkovat pouze na určitý čas, který stačí k vysazení dětí do škol či školek, a poté místo opustí. Myslím, že jsou označena značkou K + R (z anglického kiss and ride – polib a jeď). Rodičům se tak nemůže stát, že nemohou najít místo zaparkování a nemusí pak parkovat například na chodníku.

Kamarádka se mi svěřila, že se jí stal nepříjemný incident, když odvážela syna do školky. Jejich školka je ve velkém městě. A najít tu místo k zaparkování je leckdy opravdu zázrak. Proto se často stává, že rodiče, kteří spěchají do práce, vozidlo odstaví na zdejší rozšířený chodník před popelnicemi, kde je místo na další dvě vozidla. Podle kamarádky tam přitom nikdo neparkuje dlouho, rodiče prostě odvedou děti do školky a poté hned z místa odjíždějí za prací. Na chodníku zbývá zároveň i dost místa na chození. Sama to místo znám a vím, že kolem zaparkovaných aut procházejí v klidu i maminky s kočárky nebo děti na kolech. Proto já osobně v tom nespatřuji nic tak závažného, ačkoli jsem si vědoma, že se samozřejmě nejspíš jedná o přestupek.

Zaparkovala na chodníku a létala sprostá slova

Jednoho dne na tomto falešném parkovacím místě zaparkovala právě i má kamarádka tak, aby na chodníku zbylo dost místa i pro pěší s tím, že rychle syna odvede do školky a zase hned odjede. Když vystoupila s malým chlapcem z auta, procházel kolem pár se psy, nejspíš prý nějaká bojová plemena. Muž se psem začal okamžitě sprostě nadávat, po chvilce se k němu přidala i jeho žena. Kamarádka je ignorovala, ale bylo jí to extrémně nepříjemné, vzhledem k tomu že s sebou měla malého syna a měla strach, aby konflikt neeskaloval. Rozhodla se tedy slovní útok mlčky přejít, a když se vrátila k vozidlu, naštěstí už tam nebyli. Nadávky to byly prý opravdu peprné, sama bych se některé výrazy styděla jen vyslovit, proto je sem raději ani nebudu psát. Ale každý si však asi dokážete představit, jak takové nadávky vypadají, věřím tomu, že zde nemusím všechna slova na písmena „P“ či „K“ vypisovat. Kamarádka se o incidentu bavila druhý den s jinými rodiči a zjistila, že tento pár sprostě nenadával pouze jí, ale i ostatním rodičům. Nejspíš jen maminkám, protože žádný z tatínků nic podobného prý nezaregistroval. Koneckonců maminky jsou pro agresivní jedince snadný cíl. Někdo si možná řekne, že vždyť jsou to jen nadávky, ne? Jistě, ale kde je jistota, že tento pár nebo lidé jim podobní svůj útok nepovýší na další úroveň? Nedivila bych se, kdyby rodiče měli z podobných individuí dokonce strach, obzvlášť když vedle sebe mají malé děti, které je činí hodně zranitelnějšími.

Přestupky neobhajuji, nadávky odsuzuji

A já se ptám: Kam se poděla v dnešním světě slušnost? Pokud někoho stání na chodníku skutečně tak irituje, existuje přeci stále možnost věc probrat v klidu, obzvlášť když jsou na místě malé děti. Přijde mi, že někteří lidé se zkrátka snaží vyvolat konflikt záměrně. Opravdu si nedokážu představit, jak moc špatně by někdo musel parkovat, abych mu šla nadávat. Dokonce když se mi auto postavilo před garáž, našla jsem si jeho majitele opodál a požádala ho, aby s autem uhnul. Pak je ještě skupina lidí, která má potřebu ihned vše hlásit na policii, včetně vozidel, která nijak nebrání provozu ani neomezují chodce, z čehož musí být policisté opravdu nadšeni. Ale na rozdíl od nadávajících se tito stěžovatelé alespoň nedopouští přestupku. Je paradox, když se lidé ztěžující si na přestupek sami přestupku dopouští, když chvílí kolem sebe nadávky. Jedná se totiž o přestupek proti občanskému soužití podle § 7 odst. 1 písm. a), Zákon č. 251/2016 Sb., za který hrozí pokuta až 10000 korun, zatímco za stání na chodníku hrozí pokuta do 5000 korun dle § 125c odst. 1 písm. k), Zákon č. 361/2000 Sb.

Anketa

Co je podle vás morálně horší přestupek?
stání na chodníku
20,8 %
sprosté nadávky před dětmi
79,2 %
Celkem hlasovalo 24 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz