Hlavní obsah
Cestování

STOPka pro kempování na divoko se stává realitou. Zatím jen pro autospáče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Správa CHKO Jeseníky

Turistu přichytili ochránci přírody u nelegálního stanování i rozdělávání ohně.

Každý by rád zažil kempování ve volné přírodě, v lese nebo na louce u rybníka. Je to ale vůbec legální? Jaká jsou pravidla? Co nám hrozí?

Článek

Každý z nás má rád přírodu a mnozí v ní rádi tráví den i noc. Rostoucí oblibu získává tzv. „divoký kemping“. Zvlášť pak mezi motorizovanými turisty se rozšířila fáma, že zastavit a spát mohou kdekoliv, pokud tam neudělají nepořádek. Ale je to opravdu tak?

Nebudeme zde zmiňovat zákonem povolené jednorázové přespání pro pěší turisty pod širákem, na karimatce nebo v hamace, tam žádný postih nehrozí, pokud tedy při této činnosti neporuší pravidla stanovená ochránci přírody v dané oblasti.

Problémovým se stává nocování motorizovaných turistů přespávajících v autě, ve stanu u auta nebo v karavanu. Bohužel se množí případy, kdy musí ochranáři zasáhnout a rozdávat vysoké, až desetitisícové pokuty. Pro někoho je takové jednorázové nocování nebo kempování zážitkem tak silným, že se podělí o lokaci na sociálních sítích. Najednou je z krásného klidného místa nelegální „autokemp“. Následně vzniká nelegální skládka, po lesích jsou roztroušené hromádky toaletního papíru a pod ním to, do čeho prostě nechcete v lese šlápnout. Hromadné nájezdy k vyhlídkám, skalám nebo jezerům se staly realitou a následuje jedno omezení za druhým. Obce i soukromí vlastnící osazují sloupky s tabulkami upozorňujícími na zákaz kempování a stanování. I v národních parcích zvýšili strážci přírody i své noční aktivity a kontrolují situaci v terénu. Bohužel jsou úspěšní a jejich úlovkem se stávají právě nelegální nocležníci.

Táboření a rozdělávání ohně je na území národních přírodních rezervací zákonem zakázáno. Tento způsob nocování může být nakonec dražší než nocleh v luxusním hotelovém resortu.
Správa CHK Jeseníky

K tomu všemu sílí tlak na zákonodárce a občas i z jejich strany, aby byly větší lesní celky vyhlášeny za obory, vlastníci nebo hospodáři mohli lesy oplotit a sami si zvolit, či do lesa někoho pustí, nebo nepustí. Je jasné, že pokud někdo investuje do oplocení, bude ho využívat a nikoho tam nepustí. Poslední aktuální pokus byl opět neúspěšný, co ale neznamená, že se na vládě nový zákon opět neobjeví.

Pokud kempujete v divočině, rozhodně nesdílejte dané místo s dalšími lidmi na sociálních sítích. Pouze tak lokalitu ochráníte před nájezdem nezodpovědných lidí a zachováte neporušený klidný ráz daného místa.
Stanislav Strnadík, předseda představenstva CNACC

Obce přistupují k zákazu kempování na jejich území, případně vymezí vhodnou lokalitu a určí pravidla. V tu chvíli množství kempujících cítí útok na jejich svobodu a stejně se pokusí přespat někde, kde to není povoleno. Obzvlášť s motorovým vozidlem je vjezd do lesa nebo na louku problematický. Je to totiž zakázáno, a pokud vás nachytá na místě někdo, kdo váš vjezd nahlásí, máte problém. Některé státy divoké kempování tvrdě zatrhly a kontrolují ho. U nás v ČR jsme zatím více či méně tolerantní. Jak dlouho ale ještě? Na sociálních sítích lidé ve své nevědomosti sdílí zaručeně krásná místa k přenocování na divoko a podle reakce sledujících je jasné, že místo nedlouho klidné nezůstane. Ať už tedy kempujete na divoko a snažíte se dodržet daná pravidla, nebo kempujete třeba se souhlasem vlastníka louky pod lesem, zdržte se několika činností. Nerozdělávejte oheň v místech, kde to není bezpečné, nevjíždějte do louky za mokra, nenarušujte podrost, nic nekácejte, netrhejte, nelámejte. Ukliďte si po sobě a nic nezahrabávejte, zvěř zbytky potravin vyhrabe a obal zůstane na povrchu. A hlavně, nesdílejte daná místa s veřejností, jen tak je ochráníte před postupnou zkázou nebo zákazem vstupu a vjezdu.

Divokému kempování škodí i různí neprofesionální youtubeři a bezohlední influenceři, jenž se fotí nebo točí videa na místech, kde není masová návštěvnost žádoucí. Doslova tato místa za pár nových sledujících „prodají“. Bezohledně a zištně šíří tyto informace a z krásných míst žijících klidem se stane doslova atrakce, kterou každý musí mít na svých instagramových fotografiích. Navíc často porušují pravidla a jsou tak nežádoucím vzorem jiným lidem, které by možná ani takové zcestné chování samotné nenapadlo. Jenže lidem sledujícím samolibě jen své ohlasy na sociálních sítích je to úplně jedno. Nejsmutnější na tom je, že k bezohlednosti a porušování pravidel vedou vědomě od malička i své děti.

Jako maminka dvou malých dětí vím, že laskavá a milující náruč rodičů, příroda a náš čas věnovaný dětem jsou nejkrásnější dary do života. Karavaning je jako stvořený pro takové chvíle. Čas strávený s našimi milovanými uprostřed nedotčené přírody je uzdravující, naplňující a pro děti naprosto nedocenitelný. Stejně tak vidím jako důležitý i od malička kladený důraz na správné budování hodnot pobytu v přírodě, jako je ohleduplnost k navštíveným místům, úcta k přírodě a její ochraně, dodržování rozdílu mezi parkováním a kempováním a respekt k ostatním. To vše zajistí našim dětem možnost navštěvovat tato místa i později, třeba s vlastními dětmi, volně a bez zákazových značek. Budovat v dětech tyto správné a uctivé hodnoty k přírodě je myslím stejně důležité, jako býti přítomným rodičem.
Kubíkova Marci manželka, maminka a cestovatelka v jednom.

Nutno dodat, že mnozí kempující na divoko velice často posbírají odpadky po jiných a odvezou je do popelnice, kam patří. To jsou ti uvědomělí lidé opravdu milující přírodu. Bohužel odpadky najdete všude, kam se podíváte a smutné je, že i na turistických chodnících.

Užijte si ten pocit se svými blízkými v klidu a tichosti, v souladu s přírodou, bez reprodukované hudby, hluku elektrocentrály nebo motorové pily. Uvědomte si, že jste pouze nezvaní návštěvníci a nic vám nedává právo zvát na dané místo návštěvníky další. Nepřijde-li respekt k pravidlům ze strany kempujících, přijdou zákazy a omezení ze strany vlastníků pozemků. Chovejme se v přírodě tak, ať kempování na divoko nedostane opravdu tvrdou stopku s následnými sankcemi. Chovejme se zodpovědně venku, ale i na sociálních sítích, užívejme si kempování plnými doušky, další generace možná už takovou šanci nedostanou a do přírody si budeme kupovat vstupenky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz