Hlavní obsah
Sport

Češi mohli kvůli zákeřnému faulu Jana Rutty přijít o zlato

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Brateevsky, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Obránce Rutta trefil v zápasu se Švédskem Lundeströma loktem do obličeje. Měl se pískat faul a pětiminutová přesilovka. Rozhodčí si ale faulu nevšimli a trestala až disciplinární komise. Tento faul ale mohl národní tým přijít draho.

Článek

Fauly loktem do oblasti hlavy a krku mohou být často likvidační. Také proto se trestají vyšším trestem, tedy pětiminutovým vyloučením a pro daného hráče i koncem v zápasu. V zápase se Švédskem se takového zkratu dopustil český obránce Jan Rutta. V semifinále proti Švédsku trefil loktem do obličeje Isaaca Lundeströma, který se jen těžce zvedal z ledu. Rozhodčí si však tohoto nedovoleného zákroku vůbec nevšimnuli a nechali hru pokračovat za stavu 5 na 5.

Mělo se pískat pět plus do konce utkání

Pokud by tento faul rozhodčí odpískal podle pravidel, zásadně to mohlo ovlivnit průběh zápasu. Česko v té chvíli vedlo o dva góly a těsně po inkriminovaném okamžiku dokonce zvýšilo na 5:2. Zákrok Rutty tedy přišel v nejdůležitějších okamžicích semifinálového klání. Právě tehdy se lámal chleba a soupeř nás ztratil z dostřelu. Chybným verdiktem rozhodčí hrubě poškodil Švédy a možná jim tím i vzal finále. Naopak Češi si mysleli, že Rutta trestu uniknul.

Disciplinární komisi zákrok neuniknul

Ale neuniknul. Faulu si dodatečně všimnula disciplinární komise a její verdikt byl jasný - suspendace hráče na jedno utkání. To v překladu znamená, že Česko se musí obejít v zápase o zlato bez elitního obránce. Rutta je velmi platný v oslabení a stojí na něm obranná hra. Za svůj domovský tým v NHL odehrát velmi dobrou sezónu. Jeho absence byla znát, ale nebýt štěstí a vynalézavosti trenérů, mohlo být mnohem hůře.

Foto: Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0,<https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Hrozilo, že o finále přijde i zraněný obránce Jakub Krejčík. Trenérovi by tak zbylo jen 5 obránců, což by byl velký problém.

Trenérům pomohlo zranění Fleka

Po trefou puku do obličeje se zranil v zápase se Švédskem další obránce, tentokrát Jakub Krejčík. Do utkání sice poté ještě se zlomeným nosem nastoupil, ale po zápase musel do nemocnice. Jeho start rozhodně nebyl jistý a reálně hrozilo, že Česku zbyde jen 5 obránců v sestavě, s čímž se finále prostě hrát nedá.

Trenérskému štábu ale hrála do karet nemoc útočníka Jakuba Fleka, u kterého bylo jasné, že do finále nebude moci zasáhnout. Využili tak možností, které dává IIHF a Fleka nahradili jiným hráčem. Vynalézavě však ne útočníkem, ale tolik potřebným obráncem Ščotkou. Získali tím jistotu, že budou mít ve finále k dispozici minimálně šest beků, což by už nebyl problém. Navíc nakonec po hodinách nejistoty mohl nastoupit i zraněný Jakub Krejčík. Ukázal se tím jako velký bojovník a srdcař. Hrálo se tak klasicky na sedm obránců a absence Rutty nijak hru neovlivnila.

Nebyl to první podobný případ

Podobný malér se stal například Spojeným státům před dvěma roky ve Finsku. Tam přišli dokonce o čtyři obránce a na soupisce jim zbyla pouze další čtveřice beků. Hlavně kvůli tomu tehdy nezvládli projít ani přes semifinále.

Ale i pět obránců na soupisce by byl vážný problém a buďme rádi za skvělou vynalézavost trenérů. Pokud by tento trenérský um neměli a ještě k tomu by nemohl hrát Krejčík, dost možná by Jan Rutta svým nezodpovědným chováním vzal Čechům zlato. Nakonec uškodil nejvíce sobě, protože nemohl zažít nezapomenutelné finále domácího šampionátu přímo na ledě.

Zdroje:

Osobní shlédnutí zápasu Česko-Švédsko

https://isport.blesk.cz/clanek/hokej-reprezentace-ms-v-hokeji-2024/447916/problem-rutta-dostal-stopku-krejcik-byl-v-nemocnici-minus-dva-beci.html

https://sport.aktuality.sk/hokej/clanok/experti-po-semifinale-cesko-svedsko-na-ms-v-hokeji-2024-2024052516375551956

https://www.sport.cz/clanek/hokej-ms-sestrih-americane-jen-se-ctyrmi-obranci-semifinalove-prokleti-nezlomili-3397108

https://www.hokejzpravy.cz/rubriky/extraliga/pravidla-ledniho-hokeje_1212.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz