Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zloději na samosběrech jahod

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Samosběr umožní natrhat si jahody, které se mi líbí, za cenu nižší než v obchodech. A když jsem šikovná, můžu si i nakrást.

Článek

Samosběry jahod mají své jasné výhody. Pravda, člověk sice nějaký čas tráví na cestě k poli a zpět, musí ohýbat hřbet a makat, ale přinese mu to možnost natrhat si nejčerstvější možné jahody, takové, které se mu opravdu líbí. Vzhledem, velikostí, ale třeba i chutí. Jak však danou chuť poznat? No přece tím, že ochutnáme. A tím se stáváme zlodějíčkem na samosběru jahod.

Jaká jsou pravidla?

Není na škodu zopakovat si pravidla samosběru. Přijedeme, necháme si zvážit a označit naše vlastní nádoby a vyrážíme na pole. I tohle už má svoje pravidla, protože nám je určena část, konkrétní řádek, kde můžeme sbírat. Ne vždy máme štěstí, někdy můžeme být přiraženi na již vysbíranou část. Je na místě se v takovém případě ozvat.

Potom už stačí pouze sbírat jahody a vkládat je do své nádoby. Tu přineseme k váze, znovu se převáží, vypočítá se hmotnost jahod a je zaplacena kupní cena. Takhle jednoduché to je. Co se ale při samosběru nesmí, to je konzumace jahod. Tedy, nikdo asi nebude nikoho perzekuovat za ochutnání jedné, dvou jahod. Nebo že si jich pár snědí děti. Ale jít se na pole doslova nažrat, to už je krádež.

Zloději na samosběrech jahod

Kdo chodí na samosběry pravidelně, ten to vidí. Ano, zloděje. Přijet na pole bez snídaně, vyhladovělý, a začít do sebe bezhlavě cpát jahody, to není nic jiného než krádež. A opravdu to nejsou jenom jedna, dvě, na ochutnání. Ani to není v situaci, kdy člověka honí mlsná a chce si osladit život.

Lidé se nacpávají cíleně. To množství, které takhle snědí, je během jejich směru klidně kilo na osobu. Přijedou dva, to už jsou dvě kila jahod. Které ukradnou, protože co je v žaludku, to nezaplatí. A když je cena, jako na některých samosběrech, 130 korun za kilo, je to krádež v hodnotě 260 Kč.

Ukradli byste?

Mnozí řeknou, že to k tomu patří. Že se s tím musí počítat. Ne, vážení. Počítá se s tím, že si párkrát zobnete, ne že sežerete ovoce za 260 Kč. Pokud vám to přijde v pohodě, ukradli byste někde zboží za tyhle peníze? Vypili byste pět piv bez placení a odešli? Dali byste si pořádný oběd a bez zaplacení zmizeli? Nebo byste ujeli od čerpací stanice se sedmi litry benzínu? A sníst jahody v této ceně, to vám přijde normální? Tohle je ta podpora českých pěstitelů? Sežrat jim a nezaplatit úrodu?

Anketa

Jezdíte na samosběry jahod?
Ano, pravidelně
17,3 %
Pouze výjimečně
19 %
Ne, vůbec
63,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 857 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz