Hlavní obsah
Věda

Podle výzkumu mohli dinosauři ovlivnit proces lidského stárnutí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Možná vás také někdy napadlo, proč se člověk dožívá maximálního věku kolem sta let. Podle nového výzkumu by příčinou mohli být dinosauři.

Článek

Přední odborník na stárnutí, profesor Pedro de Magalhaes z Birminghamské univerzity v nové studii publikované v časopise BioEssays přišel se zajímavou teorií, kterou nazval jako „úzké hrdlo dlouhověkosti“.

Tato hypotéza naznačuje, že během druhohor, kdy byli dinosauři po více než 100 milionů let v nadvládě nad savci, docházelo k trvalému tlaku na množení savců. To mohlo podstatně ovlivnit evoluci.

Mnozí z prvních savců v této době žili na spodním konci potravního řetězce. Pokud chtěli přežít, museli se po celých 100 milionů let rychle množit. Tento tlak zapříčinil, že byly selektovány jen ty druhy savců, které rychle dosáhly pohlavní dospělosti a stačily zplodit potomstvo dřív, než se staly dinosauří potravou. Takový evoluční tlak měl samozřejmě dopad na DNA savců, kteří tak dodnes mají zakódováno rychlé stárnutí.

Na první pohled je zřejmé, že většina savců stárne podstatně rychleji, než plazi, kteří jsou přímými potomky někdejších dinosaurů.

I když existují mezi savci výjimky, jako jsou lidé, sloni nebo velryby, dlouhověkosti některých plazů se stále nemohou vyrovnat.

Například želva Galapážská se prokazatelně může dožít nejméně 175 let. Tohoto věku se dožila želva Harriet, odchycená na Galapágách a žijící v zajetí v Austrálii. Může proto být pravděpodobné, že ve volné přírodě se tyto želvy dožívají i vyššího věku, odhaduje se až 200 let.

Foto: Petr Tichý - AI Krita

Tyranosaurus

U plazů se často také objevují pozoruhodné možnosti regenerací poškozených tkání. Tato genetická informace však u krátce žijících savců byla prakticky zbytečná, proto pravděpodobně během milionů let prakticky zmizela. Zatímco někteří plazi mají schopnost regenerovat takovým způsobem, že jim dorůstají i ztracené části těla, mezi savci bychom obdobný způsob regenerace hledali marně.

I když se jedná o pouhou teorii, která bude jen těžko prokazatelná, mohla by naznačovat, že náš život ovlivnili dinosauři, kteří prakticky vymřeli před miliony let.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz