Hlavní obsah
Bydlení

Tak cigárko na svém vlastním balkoně je pořád problém

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Je hezky, naliji si sklenku něčeho tvrdšího, vytáhnu doutník a sednu si na balkon. Po pár minutách začínají problémy.

Článek

Řeklo by se: vlastní balkon, místo, kde si mohu dělat, kdy chci, co chci. Ale tak to není. Pochopitelně i na svém vlastním balkoně musím dodržovat obecné věci, jako je například noční klid. Fajn, to chápu. Ale není to jediná věc, na kterou musím myslet. Zákony mě poměrně výrazně omezují v tom, k čemu vlastně ten svůj balkon mohu, nebo nemohu používat.

Omezení vlastnického práva

Balkon sice může být můj, ale zákony myslí na to, abych ho využíval jenom tak, že tím nebudu nikoho omezovat či obtěžovat. Existuje na to dokonce paragraf § 1013, který ve svém prvním odstavci říká, že se musím zdržet všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají k sousedovi v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání.

Sečteno, podtrženo, na svém balkoně nemohu v podstatě nic. Sice ho mám, ale půlka věcí, na které bych ho chtěl užívat, je zákonem zakázaná. Sice, kde není žalobce, není soudce, ale to v našem domě úplně nefunguje. Tam vadí i to, že přijdete domů a trochu hlasitěji zavřete dveře.

Nejenom cigareta

Není to jenom ta cigareta, která může vadit. Představte si, že tam hodím pytel s odpadky, která se chystám za pár hodin vynést. I ty mohou být problém. A co pěstování různých rostlin? Možná taky. Jednou je přelijete a už kape voda na balkon pod vámi. Co v případě třeba včel, které přiletí tyto rostliny opylovat? Mohou být také problém, když jsem je vlastně přilákal?

O tom, že ani hudbu si na svém balkoně poslouchat nemohu, se ani vyjadřovat nebudu. Ano, i ta ruší. A taky hluk nebo prach, takže až budu při opravách bytu potřebovat něco si rychle uříznout, tak rozhodně ne na balkoně. Musím hezky ven před dům. A to i v případě natírání, protože barva je cítit a pach linoucí se z mého balkonu je také problém, na který § 1013 myslí.

Jako ve školní lavici

Asi budu muset zavzpomínat na školní léta. Jak jsme museli mlčky sedět v lavici. Nebudu moci ani špitnout, udělat jakýkoliv hluk. Budu jenom tiše sedět a poslouchat ruch města. Možná mi bude dovoleno číst si knížku. Ale nedej bože, že bych snad na svém vlastním balkoně udělal něco, co by mohl slyšet nebo cítit můj soused. Tohle vědět, seženu radši byt bez balkonu. Byl by levnější. Takhle mám k dispozici pár metrů čtverečných navíc, ale rozhodně je nemůžu použít tak, jak jsem zamýšlel. Tak k čemu je mám, když mý sousedé mají větší práva, než můj balkon?

Anketa

Obtěžují vás sousedé?
Ano, celkem pravidelně
58,6 %
Výjimečně se to stane
13,9 %
Ne, neobtěžují
23,3 %
Máme bydlení bez sousedů
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 490 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz