Hlavní obsah
Aktuální dění

Evropa se připravuje na konflikt. Česko tiše přihlíží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Vojenská technika má během válečného stavu na silnici vždycky přednost.

Státy okolo České republiky začínají pomaličku odhadovat možný vpád ruských vojsk z území Ukrajiny. Neradi si připouští, že by se boj mohl v budoucnu rozšířit. Vyloučit však nelze vůbec nic.

Článek

Mění se tak pomalu a nebo rychle uvažování v bezpečnostních otázkách. Podle naturelu těch, co přemýšlí. Důležité je, aby vše fungovalo nejen v časech zalitých sluncem, ale i když je neveselo, truchlivo.

V nouzi pomůže i buzola

V Polsku, které sousedí s válčící zemí, připravila prozatím vláda pro své občany informace. Každý Polák tak nyní ví, že mobilní telefon není jen prostředkem pro hraní her nebo volání příbuzným a známým, ale může sloužit i pro příjem strategických zpráv.

Těmi mohou být varující sdělení o postupu agresora, místě frontových střetů nebo informace o nutnosti sbalit si svých pár švestek a ukrýt se. Spolu s bezpečnostním zavazadlem, které má nyní v dosahu i každý z ústavních činitelů.

Kompas, buzola, pláštěnka, příbor, nůž, spacák, otvírák na konzervy, náhradní oblečení, zápalky, baterka, bateriové tranzistorové rádio, opasek, mýdlo, lékárnička, láhev na vodu, pytel na odpadky. To je základ! Kdo si myslí, že v případě útoku bude moci v klidu otevřít oblíbené webové stránky a najít si v nich cokoliv, tragicky se mýlí!

Švédi situaci nepodceňují

V každém případě bych sám za sebe ještě doporučil nějakou drobnou hotovost, protože když si vzpomenu, jak raketově vyskočil kurz koruny a ukrajinských hřiven před dvěma lety, nechtěl bych být v kůži těch, kteří mají konta v bance. Ze dne na den se hotovostí napěchované účty u bank stanou obyčejným chmýřím, které nestojí za řeč?

Anketa

Myslíte si, že informovanost o možných nebezpečích je v Česku na dostatečné úrovni?
O tom vážně pochybuji. V okolních státech jsou na tom daleko lépe.
86,7 %
Myslím si, že každý si může najít informace vhodné pro sebe.
4,8 %
Víme, co vědět potřebujeme. Nikdy nebylo tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůře.
8,5 %
Celkem hlasovalo 166 čtenářů.

Máš milión? Bejvávalo = za nových podmínek může včerejší hodnota miliónu spadnout třeba o 90 %. Důležité jsou samozřejmě i potraviny. Jde o zásobu alespoň na dva dny, měly by mít trvanlivý charakter. Vhodné tak jsou suchary, labužníci si však mohou přibalit i nějakou konzervu jako pamlsek.

O možné válce se hovoří i ve Švédsku, které 210 let podobné situace nezažilo. Šlo by o mezní situace člověka, ve kterých by se musel rozhodnout. Půjdu svoji zemi bránit a padnu za ni třeba nebo se ze mě stane kolaborant a podpořím útočníky v místě, kde žiju?

Ne přednost zprava, ale přednost tanku

Intenzivně jde vpřed ve svých úvahách Německo. Pro případný ozbrojený konflikt už má jasný plán. Ten počítá se zajištěním alespoň jednoho teplého jídla pro všechny, kdo se budou na německém území nacházet. Předpokládám, že distribuce by probíhala do hliněných ešusů z polních kuchyní. Z tohoto důvodu bych do evakuačního zavazadla přibalil i ešusy, pokud bychom se v Česku rozhodli postupovat obdobně.

Do zbraně by bylo navelen skoro každý, kdo by podléhal branné povinnosti. Lékařům, psychologům, zdravotním sestrám a dokonce i veterinářům by bylo nařízeno pracovat buď pro bundeswehr nebo pečovat o civilisty.

Zcela zásadní změna by se týkala i dopravních předpisů, protože tank či jiná obrněná vozidla by ze dne na den na německých komunikacích měla přednost před autobusy a automobily. Naopak zachována by byla pravidelná služba odvozu odpadků a jiná činnost, která je také nutná pro fungování normálního života.

Jen v Česku zůstává ticho po pěšině. Během uplynulého víkendu štěbetalo pirátstvo, proč mají jenom jednu židli v Evropském parlamentu a lídr vládní koalice ODS spekuluje, jak je možné, že uspěl i lídr Přísahy pan Turek. Pokud nám ještě nějaký ten pátek přehlížení nebezpečí zůstane, nakonec nám nezbude nic jiného, než aby se každý postaral sám o sebe, jak umí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz