Hlavní obsah
Názory a úvahy

Úředníkům vyráží pot na čele. Stávka je také řešení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

S vyplněním formulářů by během protestu nikdo nikomu na úřadu nepomohl.

Nic se nemá přehánět, říká se, ale nikdy by si nikdo neměl dělat z lidské práce holubník. Poslanec i úředník má stejný žaludek a podobné potřeby. Oba musí zaplatit nájem, elektriku, plyn, najíst se.

Článek

Na rozdíl od platů věrchušky však mzdy úředníků hluboce stagnují. Kdo si domů v obálce z pokladny odnáší více jak 30 000, ten ji raději ani neotevírá, aby mu kolegové nezáviděli. O tom, že by někdo dostal přidáno, o tom se často ani nedutá.

Úředníci si platí poradce ze svého

Napjaté atmosféře na úřadech, kde jsou připraveni každému vyjít vstříct, tak na klidu nepřidává, že vláda se nedohodla s odbory. Ti jediní zasedají u kulatého stolu, ale zdá se, že si z nich ve Strakově akademii jen tak dělají legraci.

Chcete stavět? Jdete na stavební úřad a nesete projekt. I ministr pro místní rozvoj Bartoš připustil, že situace je složitá. Totálně nepřipravený resort totiž necelý týden před spuštěním ostré verze novely nezajistil proškolení všech úředníků.

Někteří lidé v první linii tak ze svého cvakají poradce, kteří jim za tučné honoráře na začátku pomohou. Že by pak i pro ně přišla odměna v podobě přidání, o tom si zatím mohou jenom nechat zdát!

Bude lépe nelze jenom říkat

V žádném případě nejde o přehnané požadavky. Každý, kdo občas zajde do krámu, si musel všimnout, že sumy na cenovkách v regálech obchodů skáčí jako kdyby mezi nimi vypukla soutěž, která doskočí výš.

Anketa

Je podle vašeho názoru stávka za zvýšení mezd legitimní?
Když se nedohodne zaměstnanec se zaměstnavatelem, je to nutnost.
85,8 %
Podle mého názoru je stávka hrubým a nepřípustným nátlakem, i když zákon ji umožňuje.
3,1 %
Já jsem nikdy nestávkoval. Děti se musí ve školách učit a úřady mají úřadovat.
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1477 čtenářů.

Nejde však jen o potraviny, dvouciferná inflace se roztáhla po celé šíři spotřebitelského koberce. Jen za loňský rok jde podle nových údajů Českého statistického úřadu o neuvěřitelných 10,7%. Navýšení mezd a platů o symbolických 15% tak může být tím, co je benzín do watburgu, i když půjde v porovnání s časy inflace jen o zalátání díry na prodřených kaťatech.

Nikdo se tak nemůže divit, že lidé v Česku přestali navštěvovat restaurace, kinosály zejí prázdnotou a do divadel se chodí jednou za uherský rok. Podle prognóz bude letos lépe, ale máme červen a zatím se mně vůbec nezdá, že by se tento odhad mohl naplnit!

Bytová výstavba se zadrhává, protože úrokové sazby v bankách sevřel ledový krunýř a ze spořících účtů s ještě nedávnými sazbami přes 5% ročně se ukrajuje každým dnem. Halíře dělají talíře! Pokud vláda nepřijde s důstojnou nabídkou, může se stát, že občan místo úředníka najde na klice úřadu nějaké pondělí cedulku s nekompromisním sdělením – stávka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz