Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Úřednický servis nejlépe zadarmo. Co je doma, to se počítá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Kde já jsem toho travesti umělce viděl? Už vím! Dopoledne jsem u něj na úřadu doplácel za svoz odpadu…

Když si chvilkami pročítám názory diskutujících čtenářů nebo poslouchám hospodské řeči, nestačím se divit. Občanský průkaz lidé nepotřebují, mohl by být tedy zdarma.

Článek

Stejně tak vydání řidičského průkazu by nemuselo být zpoplatněno. O stavebním povolení ani nemluvě! Stavět se přece bude za peníze daňového poplatníka, který staví svoji chalupu na svém pozemku. A za obojí už vysolil tomu vydřiduchovi, od kterého vše koupil, ranec!

Servis pro občana úřad zajistí

Podstatné identifikační doklady, které občan nosí u sebe a měl by se jimi prokazovat, by ale zdarma nikdo nikdy nevylisoval ani nevytiskl. Do systému také nevyskočí bez jejich mechanického zadání. A jejich vydání musí být evidováno!

Takže tu máme dva úředníky. Jak to, že jsou dva, když se vyřizuje jedna agenda? Asi by se totiž nikomu nelíbilo, kdyby přišel na úřad a dozvěděl se, že milá a usměvavá dáma, která byla posledně za přepážkou, má nemocné dítě, se kterým zůstala doma a ať zkusí přijít za týden, kdy snad už bude robě zdravé jako řípa.

V tomto poměrně běžném případě se tak nejspíše stane, že na člověka mrkne jiná sympatická paní nebo pán za přepážkou a vyřídí s ním věc oni. K jeho naprosté spokojenosti!

Bez povolení přivýdělek skoro nejde

Veřejná správa tak totiž zajišťuje pravidelný servis, který něco stojí. Daně těch, kteří buď podnikají a nebo láteří v soukromých firmách! O tom, že šéf je arogantní, nemá pochopení pro „jejich“ potřeby, jenom se honí za penězi. Mezi tím vším jim však pošle i jako totální nemehlo v očích své firmy také jejich mzdu.

Anketa

Je názor veřejnosti na úředníky správný?
Ani omylem! Lidé však často ani netuší, co dělají.
53,1 %
To nejde přesně říci. Státní a veřejná správa by se měla reformovat, aby byla efektivnější.
39,6 %
Myslím, že ano. Veřejnost musí být při kontaktu s nimi obezřetná.
7,3 %
Celkem hlasovalo 192 čtenářů.

Komu se zdá malá, sedne si doma k počítači a může se mrknout do útrob pracovního trhu, aby zjistil, jestli není možné chodit někam na přivýdělek, Třeba učitelé tak učí a doučují. Jiní si zkouší přivydělat poskytováním masáží, další chodí pomáhat do prodejen potravinových řetězců.

Když si chce nějakou kačkou život osladit státní zaměstnanec, musí jako první krok sesmolit laskavou supliku svému šéfovi. Ten se na ní mrkne a rozhodne. Buď ano nebo ne. Výjimku tvoří aktivity pedagogické, publicistické, vědecké, literární a umělecké.

Jako občan jsem nikdy nefňukal, nebudu to dělat ani nyní. Uvědomuji si, že každá mince má dvě strany. Přirozeně očekávám, že státní a veřejná správa bude fungovat. A to něco stojí! Že bych někomu z úředníků záviděl časy, kdy je v práci a nikoliv v terénu, to bez znalosti šíře jeho povinností prostě nelze. A dožadovat se servisu zadarmo také ne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz