Hlavní obsah
Móda a trendy

Olympiáda ještě ani nezačala, ale už teď je jasné, že Češi budou mít ostudu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Obrázek vytvořen pomocí nástroje OpenAI DALL-E dne 2.7.2024

Absurdní oblečení olympioniků, ilustrační foto vytvořené pomocí AI

Nástupová kolekce oblečení pro Olympijské hry v Paříži je podle mne k smíchu. Místo elegantních obleků uvidíme ušpiněné župany a českých národních barev se nedočkáme.

Článek

Letní olympiáda v Paříži je za dveřmi a my, Češi, se opravdu „předvádíme“ s novou olympijskou kolekcí od Alpine Pro a designéra Jana Černého. Ačkoliv se na ni možná mnozí těšili, realita je, bohužel, minimálně podle mne, k smíchu.

Smysl letošní kolekce pro slavnostní nástup na olympijských hrách je asi opravdu neztratit se v davu, vyniknout za každou cenu. Jak avizoval Černý, opravdu je „brutálně speciální“. Posuďte sami:

Jako jasně, když si nandám deseticentimetrové podpatky, nechám svou malou dceru, aby mě oblékla, učesala a namalovala a pak jí dám fixy a nůžky, aby můj outfit ještě o něco vylepšila, zajisté v davu vyniknu a budu speciální. Stojím ale o takové vyniknutí a speciálnost? To sotva …

Tak ale remcat umí každý, a tak jsem se rozhodla, že se na to podívám trochu blíže.

Kolekce naprosto NEreprezentativní

Poprvé jsem viděla kolekci včera na facebooku mé kamarádky, která je právě ve Varech na filmovém festivalu, dávala do příběhu svoji vlastní fotku toho modrobílého „batikovaného“ baloňáku. V tu chvíli mě vůbec, ale opravdu vůbec, nenapadlo, že to je fotka oblečení pro českou reprezentaci na slavnostní zahájení LOH.

To jsem zjistila až o pár hodin později, když jsem viděla tento článek. Tohle je snad nějaký vtip! Takovými hadry mají reprezentovat naši zemi na ceremoniálu? Kde jsou národní barvy? Kde je styl a elegance? Naši sportovci si zaslouží něco mnohem lepšího. Kdo tuhle hrůzu schválil? Je mi těch sportovců už teď líto. To, co jim v Paříži oblečou, je všechno, jen ne reprezentativní. A navíc ještě v Paříži, městě elegance! Všechny tyto myšlenky mi prolítly hlavou.

Sportovnost? Kdeže!

Kolekce pro český olympijský tým by měla být ale asi především sportovní. Ta pro úvodní ceremoniál by ale podle mne měla být hlavně sportovně elegantní, reprezentativní a ideálně i praktická a slušivá. To, co vidíme v představené kolekci, ale nemá s ničím z toho společného.

A i nějaká ta pocta organizující zemi se hodí. Chci vidět ty pohledy Francouzů, až uslyší, že ten batikovaný župan má být referencí na oblíbené elegantní trenčkoty.

Ten baloňák je tragédie

Baloňák? Trenčkot / trenchcoat? No… Spíš župan! Nebo ochranný plášť. Jak si někdo může myslet, že je to hezký a vhodný pro oficiální ceremoniál?

Neforemné baloňáky s límečkem působí zmuchlaně (takže opak elegance) a jaksi deformují postavu i těch modelů. Na mužích budou vypadat komicky a ženám svým střihem a designem odeberou (snad ne) veškerý půvab. A to jsou to mladé sportovkyně s minimem tělesného tuku! Kdo by měl vypadat lépe než právě ony?

Župan, který tento baloňák připomíná, se hodí na odpočinek po sauně nebo do lázní, ne na slavnostní zahájení LOH. A ten potisk? Vypadá to jako plíseň nebo můj plášť z výtvarky. I když první, co mě napadlo, bylo spíše plášť z chemických praktik potřísněný nějakou modrou tekutinou. Ten můj, poděděný po rodičích, byl podobně lichotivý a límeček měl téměř totožný. Kde je viditelný odkaz na národní barvy a symboly? Nebo aspoň pokus o takový odkaz? Že bychom ve státních symbolech měli sedmihlavou saň chrlící modrý sliz, jsem si ještě nevšimla.

A je mi celkem jedno, že plášť zdobí inkoustově modrý Rorschachův vzor odkazující na dílo grafika a malíře Vladimíra Boudníka, který se narodil v roce 1924, kdy naposled proběhly olympijské hry v Paříži. (Jak uvedeno v oficiálním článku k nástupové kolekci)

Trika

Trika jsou sama o sobě celkem hezká, ale vůbec by mě nenapadlo, že mají nějaké spojení s ČR. A už vůbec bych si nepomyslela, že ten, kdo ho má na sobě, je český reprezentant. Celkově mi přijde, že vypadají spíš jak z běžného obchodu, což je, v porovnání s baloňákem, asi spíše dobrá věc. Vkusná mi ta trička nepřijdou, ale chápu, že se mohou někomu líbit a že tvoří součást kolekce.

Krvavé tričko v době války na Ukrajině

Co mi ale vadí, je fakt, že tričko vypadá jak potřísněné čerstvou stříkající krví. V době války na Ukrajině, která se odehrává jen pár set kilometrů od ČR, mi to přijde značně nevhodné.

Chybí národní barvy

Státní barvy jsou jeden ze státních symbolů České republiky. Jsou to bílá, červená a modrá v uvedeném pořadí. No aspoň to pořadí je na triku dodrženo.

Podle neoficiální interpretace symbolizuje modrá barva na české vlajce bezmračnou oblohu. No ta na tričku tak jedině oblohu v noci.

Červená je na tričku spíše oranžová, se zapojením fantazie bych ji mohla považovat za makově červenou nebo, jak už popsáno výše, barva čerstvé krve. Jasně, červená na vlajkách většinou značí právě krev, ale je opravdu nutné dávat ji na oblečení v cákancích, aby ta podoba s krví byla co nejlepší?

Bílá na tričku není bílá, ale spíše krémová, nebo taková zašlá, jako by potřebovala trochu toho známého prášku na praní, aby zase bílou byla…

Kalhoty a jejich střih

Široké, po zemi se courající nohavice jsou minimálně nepraktické. Rozhodně velké a neforemné. Sportovní elegance? Sotva. Na mužích budou vypadat divně a ženám naopak svým střihem odeberou veškerou krásu. A to jsou to sportovkyně s minimem tuku!

Boty jako typicky česká katastrofa

Boty jsou bohužel velmi české, a to nestylové a nevkusné, levně působící. Kde je třeba odkaz na Baťu? Alpine Pro opět potvrzuje svou skvělou expertizu ve vytváření nevkusných kousků. Ale tak jo, v těch botách se jim snad aspoň dobře půjde.

Šátek na ruce? Proč?

Na šátku, ponožkách, teniskách a viditelných etiketách a mašlích na rukou je hráškově zelený akcent, který rozbíjí klasičtější červeno-modro-bílou kombinaci.

Dali jim mašli (co má být šátkem), aby se našli nebo aby si mohli otřít pot až se v tom hnusným baloňáku zapaří? Nebo třeba aby mohli utřít nudli a zatlačit slzu až se jim lidi vysmějí?

A proč je hráškově zelená (stejně jako ponožky)? Sice jedna z mých nejoblíbenějších barev, ale co má za smysl? Lípa to nebude, barva roku 2024 taky ne, možná antistresový prvek, protože zelená uklidňuje?

Závěrem

Olympijská kolekce pro úvodní ceremoniál pro Letní olympijské hry v Paříži je podle mne jedním slovem tragédie. Nejenže naši sportovci nebudou vypadat sportovně ani elegantně, ale budou nejspíš i pro smích všem, kdo je uvidí.

Po Tokiu či Londýnu to je další sešup dolů a na kolekci nevidím opravdu nic českého. Kromě nevkusu. Ty kabáty jsou opravdu děsivé, neforemné, neslušivé a potisk strašný. Je mi to líto, že čeští sportovci prostě skoro nikdy nejsou hezky oblečeni. A ne, nejsem stará konzerva.

Na druhou stranu jsem ráda, že se dává prostor mladým designerům a návrhářům. Myslím ale, že by měli při své tvorbě brát více v potaz příležitost, pro kterou oblečení navrhují, a částečně tak upozadit vlastní ego a potřebu vytvořit, co si sami myslí, že zaujme. Ono zaujmout není zas tak těžké, co si budeme povídat. Stačí si vzít růžový kostýmek na pohřeb. Zaujmout v rámci očekávaných mantinelů už je ale výrazně těžší…

Je mi opravdu upřímně líto našich sportovců, kteří na sebe musí navléknout takový odporný hadr! Myslím, že v zahajovacím průvodu budou jako hastroši do zelí. Zkrátka, olympiáda ještě ani nezačala a už je jasné, že Češi budou mít ostudu. A jestli se nakonec ukáže, že se mýlím, budu jedině ráda. Popravdě také nechápu, proč autoři tak mermomocí chtějí, aby zrovna Češi, národ poměrně konzervativní a malý, byli vidět za každou cenu…

Co si o nástupové kolekci myslíte vy?

Zdroj informací o kolekci:

https://www.olympijskytym.cz/article/narodni-barvy-i-ceske-detaily-a-vyrazny-vzor-olympionici-i-paralympionici-v-parizi-zaujmou

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz