Hlavní obsah
Cestování

Bezplatná místenka jako způsob, jak naštvat starší cestující ve vlaku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Jedním z benefitů současného cestování vlakem je možnost získání bezplatné místenky. Řadu lidí tím ale naštvete.

Článek

Koupit si vlakovou jízdenku lze různými způsoby. Můžeme zajít na pokladnu v konkrétní stanici, můžeme oslovit průvodčího ve vlaku, nebo můžeme využít aplikaci Český drah. A právě ta jako jeden z benefitů nabízí možnost získat i bezplatnou místenku, pokud spoj nabízí rezervaci místa.

Mám právo sedět

I když vlakem tak často nejezdím, aplikaci mám. A tak, když mám možnost rezervovat si i konkrétní místo, tak toho pochopitelně využiji. Nejenom, že si mohu vybrat, kde konkrétně mohu sedět. Ale hlavně mám jistotu, že si v přecpaném vlaku sednu. Není výjimkou, že na mnoha trasách lidé stojí, a tak jistota místa prostě přijde vhod.

Horší už je to s vymáháním takového místa. Když je vlak přecpaný, je třeba spolehnout se na asistenci průvodčího, protože cestující nikdy nebyli moc ochotní uvolnit mi prostor. Pro ně to obvykle znamenalo složité hledání jiného místa. Někdy i to, že musí zůstat stát.

Dostanu to sežrat

Při svém cestování se stále častěji setkávám s tím, že především mladší generace využívá jízdenky v aplikaci. Poznám to jednoduše. Místo klasické jízdenky ukážou průvodčímu mobil s QR kódem. Tak, jako to dělám já. A je to také mladší generace, která obvykle žádá uvolnění místa, na které mají z důvodu rezervace nárok.

Musím přiznat, že nejenom já, ale i mnoho ostatních, to dostáváme za místenky sežrat. Ta starší generace, kterou vyhazujeme ze sedadla, naši místenku nijak nerozporuje. Ale vadí jim, že ji máme zdarma, zatímco v případě koupě na pokladně je nutné uhradit poplatek. Já ale tenhle systém přece nevymyslela, přináší mi benefity, tak ho jenom využívám.

Stačí číst…

Na svou obhajobu ale musím říct, že značení ve vlacích je zcela jasné. Místo rezervované místenkou je buď náležitě označeno, nebo je opatřeno textem „expresní rezervace“. V prvním případě to znamená, že dané místo má skutečně někdo rezervované a s největší pravděpodobností se dostaví.

U expresní rezervace zase platí, že jde o místa určená k rezervaci na poslední chvíli. U nich je to vyložený risk. Buď si je někdo rezervuje a přijde, nebo ne. Komu tedy vadí, že ho z jeho místa vyhazuji, ať se naučí číst a seznámí se s pravidly místenek ve vlaku Českých drah.

Anketa

Využíváte bezplatné rezervace místenky ve vlacích?
Ano, pravidelně
61,1 %
Občas ano
8,7 %
Ne, nevyužívám
8,7 %
O této možnosti slyším poprvé
21,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1814 čtenářů.

Zdroj: https://www.cd.cz/typy-jizdenek/rezervace-mista/-26329/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz