Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pozval jsem svou manželku na večeři. Při pohledu na ceny radši uvařila sama

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Nikdo nemá právo mluvit hospodským do cenotvorby. Ale ať si uvědomí, že peníze jim máme nosit my, hosté.

Článek

Dalo by se říct, že částku, za kterou jsem se v minulosti v restauraci najedl, dnes dávám jako dýško. Samozřejmě oproti dobám minulým se změnily platy, takže nelze se slzou v oku vzpomínat na jídlo a pivo za jednotky korun československých. Ani nelze tvrdit, že nebe bylo modřejší a tráva zelenější. Pokud to někdo prosazuje, měl by si osvěžit paměť. Kromě toho, že jsme byli mladší, stála ta doba za starou bačkoru. Ale to jsem odbočil.

Současné ceny

Jako každý host restaurace mám samozřejmě právo vyjádřit svou spokojenost nebo nespokojenost nad cenami v jídelním lístku. Pro představu, před rokem vyšel průměrný oběd na 182,4 koruny. Letos je to zase více. To je třeba vytáhnout z peněženky 224 korun. A to mluvím o obědech, které jsou ve většině restaurací spojeny s nižšími cenami, díky takzvaným poledním nabídkám.

Pozvat svou ženu na oběd a zaplatit za oba kolem pětistovky za jídlo + nějaké ty peníze za pití, to bych asi problém neměl. Ale já se rozhodl pozvat ji na večeři. No, a protože jsme si menu prohlédli předem, nešli jsme nikam. Radši se zajelo do obchodu a manželka navařila. A ušetřily jsme stovky korun.

Proč je večeře dražší?

Fenomén poledního menu a drahých večeří jsem nikdy nepochopil. Tedy, chápu, že je cílem motivovat pracovníky v okolí k tomu, aby zašli na oběd právě do restauračního zařízení. To má logiku. Co ale logiku nemá, to je napálení jídla večerním hostům. Kteří by třeba také chtěli něco zakousnout, ale mají tu možnost jen, pokud si připlatí.

A já se ptám, proč tomu tak je? Pokud je cílem hospodského dostat přes poledne do hospody lidi a jet na obrat s odpovídajícím ziskem, proč nemá stejnou motivaci udělat to stejné i večer? Proč lidé, kteří nemají možnost zajít na oběd, musí za večeře platit o desítky procent více?

Ztrátové to nebude

Pokud se hostinskému vyplatí dát obědy za nízkou cenu, ztrátové to pro něj nebude. Z logiky věci si tak může to stejné dovolit i večer. Ale neudělá to. Radši nechá hosty, ať si vybírají z menu často ty stejné položky, co byly před pár hodinami k obědu, ale za ceny o desítky procent vyšší. Proč? Jaký je důvod snažit se natáhnout lidi na oběd a odradit je od večeře v restauraci?

Radši doma

Tohle zamyšlení vzniklo po pozvání mé ženy do restaurace na večeři. Když jsme se podívali na večerní jídelní lístek, doslova nás šokovalo, za kolik bychom se najedli. Místo do restaurace jsme zajeli do obchodu. Koupili kus kýty s cenovkou 99 Kč za kilogram, pytel hranolek za pár desetikorun a bylo vyřešeno. Do půl hodiny byla večeře hotová a my několik set korun ušetřili. S poučením, že až někdy někoho budu zvát, tak jenom na oběd, protože ten je nepochopitelně levnější.

Anketa

Stravujete se v restauracích?
Ano, pravidelně
7 %
Jenom výjimečně
59,9 %
Ne, vůbec
33,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 613 čtenářů.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-obedy-zdrazuji-bez-krabicky-z-domova-za-ne-cesi-vydaji-i-desetinu-platu-234596, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-obed-za-224-jidlo-v-hospodach-zdrazuje-lide-si-misto-rizku-davaji-salat-249708

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz