Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Nemusí mít klobouk ani vajíčka. Přesto seniora za volantem snadno poznáte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Není to jenom pomyslná čapka a plato vajec. Seniora za volantem poznáte podle jeho jízdy.

Článek

Starší, často dokonale naleštěné a čisté auto. Na zadním okně plato s vejci, na hlavě klobouk. To bylo poznávací znamení jízdy seniorů. Kdy ona babička s dědečkem vyrazili do města za svými příbuznými. Dnes už podobné scény na silnicích k vidění moc nejsou. Přesto není tak složité seniora za volantem poznat. Hlavně, podle stylu jeho jízdy.

Opatrnost

Známým znakem seniorů za volantem je přespříliš opatrná jízda. Stručně řečeno, jízda hluboko pod rychlostním limitem. Pokud je někde povolená devadesátka a podmínky pro cestu autem jsou ideální, prostě není důvod jet pomaleji. Ale důchodci za volantem, který se bojí, to nevysvětlíte. Přitom by měl mít na paměti, že i bezdůvodně pomalá jízda je přestupek. Tedy, za to že jede ve dne, při jasné obloze, s dokonalou viditelností, na suché silnici a rovném úseku, jenom sedmdesát místo devadesáti, může být pokutován.

Nebezpečnost

Ano, senioři za volantem mohou být nebezpeční. Nebezpečí plyne už z jejich pomalé jízdy. Řidiči jedoucí za nimi začínají ztrácet nervy a odhodlávají se k nebezpečným předjížděcím manévrům, které by, pokud by senior jel 90, vůbec nebyly potřeba. To ale není jediný příklad. Ze statistik dopravních nehod seniorů plyne třeba i to, že oproti mladší generaci řidičů se plně nevěnují řízení. A to je extrémně nebezpečné.

Nevyzpytatelnost

Nejenom, že výše zmíněná statistika ukazuje, že senioři za volantem se nevěnují řízení. Také ukazuje, že jsou za volantem mnohdy nevyzpytatelní. Při mezigeneračním srovnání je jasně patrné, že senioři v autech mají problém s tím, dát přednost v jízdě. Stejně jako se mnohem častěji nesprávně otáčí, nebo dokonce couvají. Taktéž je jejich poznávacím znamením jízda v protisměru. To vše spadá do kolonky jasné nevyzpytatelnosti, protože v tu chvíli ostatní účastníci silničního provozu opravdu netuší, co dotyčný senior udělá, nebo neudělá.

Rychle pryč

Co udělat, pokud na rizikového seniora za volantem narazíte? Já radím, rychle pryč, co nejdál od něho. Jedině tak zvýšíte pravděpodobnost, že do cíle své cesty dojedete v pořádku, bez jakýchkoliv problémů.

Anketa

Máte strach ze seniorů za volantem?
Ano, mám
7,5 %
Ne, nemám
90,8 %
Autem necestuji
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2671 čtenářů.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/doprava-nehody-mladi-stari-ridici-seniori-alkohol-rychlost-prednost_2404290620_jab, https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/doprava-nehody-mladi-stari-ridici-seniori-alkohol-rychlost-prednost_2404290620_jab

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz