Hlavní obsah
Názory a úvahy

Už ty důchody nezvyšujte. Vždyť to stejně nemá cenu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Důchody se od ledna 2025 budou zvyšovat průměrně o částku 356 Kč. A zase je to špatně. Tedy málo. Vzhledem k nízké inflaci, která aktuálně činí 2 %, nelze přeci čekat zázraky v podobě tisíci korun.

Článek

Ministr Jurečka přišel s tím, že od příštího roku se budou důchody, tak jako každý rok, zvyšovat. Tentokrát o částku v průměru 356 Kč měsíčně. Dle diskuzí, kde divoce diskutují penzisté, je to ale zoufale málo a vládu opět proklínají. Dokonce si stěžují, že je to méně než vloni, kdy se jednalo o měsíční částku 360 Kč. I tehdy, pochopitelně, se dle důchodců jednalo o absolutní almužnu.

A tak je to pořád. Důchodcům se stále přidává, ale výsledek je vždy stejný. Nadávají, že je to málo a že chtějí více. Nejlépe jako pracující člověk, což už nyní, s průměrným důchodem takřka 21 000 Kč, často mají. I tak je to ale málo. Co naplat, že pracující člověk z této částky musí uživit rodinu často se ženou, která pobírá pouze směšný rodičovský příspěvek, a důchodce má tuto částku jen sám pro sebe. Pokud jsou dva, tak mají společný příjem přes 40 000 Kč. Pracující musí platit nájem, důchodce často bydlí ve vlastním bydlení, které pořídil za velmi výhodných podmínek, o kterým se dnešním mladým může jen zdát.

Jistě, důchodci mají své odpracováno, pracovali celý život, to jim nikdo nebere, všichni jim důchody samozřejmě přejeme. Kdyby to bylo možné, ať mají klidně 40 000 Kč, ale ono to prostě nejde. Co vadí konkrétně mně a velkým spoustě pracujícím, je ta nepokora a neustálé nadávání. Proč tedy neustále přidávat někomu, kdo pak sprostě nadává, že dostal přidáno? Ač to bude pro mnohé jako rudý hadr na býka, nedá mi to jinak než důchod srovnat s rodičovským příspěvkem.

Průměrný věk prvorodiček je u nás téměř 30 let, což znamená, že tyto ženy mají již nějaký rok odpracovaný. Jelikož se jedná o průměr, může mít tato žena odpracováno i 15 let, tudíž si ten rodičovský příspěvek také odpracovala. Neberu v potaz nepracující, i ti mezi důchodci jsou (poflakovali se a přesto důchod berou). Rodičovský příspěvek se zvýšil od ledna 2020 a navýšil se všem matkám, které rodičovský příspěvek v tu dobu pobíraly - tedy i ženám, které porodily v roce 2016. Matky v roce 2016 de facto tedy mohly pobírat, když to rozpočteme, rodičovský příspěvek kolem 8 500 Kč měsíčně stejně jako ženy, které porodily v roce 2023. Tyto matky pobírají a budou po celou dobu rodičovské, jelikož se jich netýká navýšení od roku 2024, pobírat další tři roky částku stejnou jako matka v roce 2016. Mezitím proběhlo zvýšení cen všeho až o vyšší desítky procent.

Tedy fakta jsou tato:

Průměrný důchod v roce 2016 činil 10 351 Kč. Nyní takřka 21 000 Kč.

Rodičovský příspěvek v roce 2016 činil cca 8 500 Kč. V roce 2023 (i pro děti narozené v tomto roce) také 8 500 Kč.

Opravdu je tedy nutné, aby si důchodci neustále stěžovali, že dostávají přidáno rok co rok málo? Nebylo by lepší toto zvýšení dopřát maminkám, které by naopak byly neuvěřitelně šťastné? No tak, vládo, stejně Vás důchodci volit nebudou, dejte raději těm, kterým opravdu pomůžete a budou rády za každou korunu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz