Hlavní obsah
Názory a úvahy

Na důchody peníze nejsou, ale na zvyšování platů poslancům ano

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Ulevilo se mi, že na tom naše zemička, co se týká financí, zase tak špatně nebude. Jinak by si naši zákonodárci jistě nezvýšili platy.

Článek

Poslední dny médii rezonuje horké téma o každoročním navýšení platů ústavních činitelů. Nejdříve se hovořilo o 14 %, což by se jistě valné většině líbilo, ale jelikož jsou přeci jen trochu soudní, navýší si platy o pouhých 6,9 %.

Ač by si mnozí přáli, aby si platy nezvýšili vůbec, a naopak nejlépe ještě snížili, není to dle zákona možné. V ústavě je totiž uzákoněno, že se platy zvyšovat musí. Vždyť jsme to viděli nedávno, kdy poslanci platy navyšovat nechtěli, ale jelikož do této kategorie patří také naši soudci, toto úsporné opatření označili jako protiústavní. A všichni si pamatujeme, jaká vlna nevole se právě u soudců zvedla, když hrozilo, že by měli přijít o navýšení. Hlavně že soudní zapisovatelé musí pracovat za almužnu, která je nejspíše kolikrát nižší než průměrný důchod.

Tudíž tudy cesta nevede a co naplat, poslanci si platy zvýšit musí. Chtě nechtě. Jak mrzuté. Ale nemějme jim to za zlé. Kdo z nás by nechtěl navýšit mzdu? Jelikož je zvyšování platů u poslanců absolutně nepopulární, tak valná většina z nich je na oko proti. Věří jim to vůbec někdo z nás?

A já se ptám. Pokud tedy nemáme peníze na důchody a pro mladé rodiny, tak proč žádnou vládu ještě nenapadlo solidárně tento zákon o zvyšování platů ústavních činitelů zrušit? Ano, jejích platy jsou kapkou v moři, to je bez debat. Ale pokud od vlád opakovaně slyšíme, že my občané máme být solidární a utahovat si opasky, proč nejsou solidární i naši zákonodárci? Byl by to totiž sice malý krůček pro rozpočet, ale velký krok pro napravení reputace vládnoucí garnitury.

Dočkáme se někdy takového kroku? Nebo se nadále budeme každoročně rozhořčovat nad dalším zvyšováním už tak závratně vysokých platů?

A co si budeme povídat, k nelibé náladě společnosti v těchto dnech také nepřidal návrh, že by manželka prezidenta měla pobírat náhrady ve výši 100 000 Kč měsíčně. Člověk by až čekal, že někdo zařve „apríl“, protože lepší načasování si dotyční opravdu vybrat nemohli. Od té doby, co se dostala k moci dnešní vláda, slyšíme, že nejsou peníze a musí se šetřit. Důchodcům snížili valorizace, rodičovský příspěvek navýšili jen někomu a pak v jednom týdnu přijdou s tím, že by se měla platit manželka prezidenta České republiky a platy ústavních činitelů by se měly zvýšit o 14 %.

Neříkala bych tomu ani tak nešťastné načasování, jako spíše hloupost nebo unáhlenost. Jen nechápu, že tento nápad mohl vyslovit někdo nahlas. Naši poslanci přeci nejsou hlupáci, to by se nedostali tam, kde jsou. Každopádně toto byl obrovský přešlap.

Nicméně manželku nejspíše platit nebudeme, to bude muset zvládnout manžel sám, kterému se plat od roku 2025 z 341 200 Kčzvýší na 364 700 Kč. U poslanců a senátorů je to pak zvýšení ze 102 400 Kč na 108 800 Kč. A hlavně, drazí přátelé, nezapomínejme na všemožné náhrady.

Zvyšování platů ústavních činitelů je něco, co my jako lidé neovlivníme, ale mám jeden tip do volebního programu na příští rok, a to zrušení zákona, který zaručuje každoroční navýšení platů této privilegované skupině.

Zdroj:https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zvyseni-platu-politici-soudci-statni-zastupci-vlada-zajisteni-prvni-damy.A241016_092220_domaci_kop

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz