Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Mladí si nechtějí špinit ruce prací

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tim Mossholder / Pexels

Mladá generace se snaží stůj, co stůj vyhnout manuální práci. Vidíme to každý rok, kdy je na SŠ s maturitou obrovský přetlak, zatímco lavice učňáků se berou skoro jako „trest“. Co je za tím, že mladí se tak brání fyzické práci a nemůžeme za to my?

Článek

Čím dál víc se ozývají hlasy, které si stěžují, že mladá generace nechce pracovat rukama. Naše společnost se rychle mění, a s ní i postoje k práci. Mladí lidé dnes touží po práci, která je naplní, rozvine jejich dovednosti a poskytne jim stabilitu a komfort. Fyzická práce je často vnímána jako něco méněcenného nebo zastaralého, což vytváří propast nejen mezi generacemi, ale i mezi různými profesemi.

Změna hodnot a priorit

Proč mladí lidé často odmítají fyzickou práci? Jedním z důvodů je změna hodnot a priorit. Dnešní mládež vyrůstá v době, kdy se klade důraz na vzdělání a intelektuální rozvoj. Většina lidí vidí vysokoškolské vzdělání jako klíč k lepší budoucnosti, což v jejich očích snižuje hodnotu manuální práce. Kultura zaměřená na úspěch a sebevyjádření posiluje představu, že úspěch je spojen s prací v kanceláři, zatímco fyzická práce je vnímána jako něco, čemu je třeba se vyhnout.

Technologická revoluce a digitalizace

Dalším faktorem je technologická revoluce. S nárůstem digitalizace a automatizace vidí mnoho mladých lidí svou budoucnost v IT, marketingu, designu nebo jiných oborech, které jsou spojené s novými technologiemi. Tyto profese se často spojují s moderním životním stylem, flexibilní pracovní dobou a možností pracovat z domova. Fyzická práce se oproti tomu může jevit jako zastaralá, monotónní a zkostnatělá, což rozhodně není lákavé pro generaci, která si nejvíce cení svobody a samostatnosti.

Sociální tlak a stereotypy

Sociální tlak a stereotypy hrají rovněž významnou roli. Mladí lidé jsou často ovlivňováni svým okolím, ať už rodinou, přáteli nebo médii. Manuální práce je někdy spojována s nízkým sociálním statusem, což vede k odmítání takových profesí. V očích společnosti může být úspěšný člověk ten, kdo má prestižní titul a pracuje v kanceláři. Tento tlak vede mnoho mladých k tomu, že se zaměřují na kariéru v intelektuálních oborech, ačkoliv je třeba ani nezajímají. Jde prostě o pozici ve společnosti.

Nemakačenka

Odmítání fyzické práce má však důsledky pro trh práce. S rostoucím nedostatkem kvalifikovaných pracovníků v manuálních profesích, jako jsou řemeslníci, technici nebo dělníci, se zvyšuje poptávka po těchto odbornících. To vede k růstu mezd a zlepšení pracovních podmínek v těchto odvětvích. Avšak pokud se tento trend neotočí, může to ohrozit fungování celé společnosti. Koneckonců, bez řemeslníků, techniků a dalších odborníků, kteří pracují rukama, by naše infrastruktura nemohla fungovat. Dnes už si šikovný řemeslník vydělá o hodně více než průměrná „kancelářská krysa“.

Myslete vlastní hlavou

Je důležité, aby společnost začala více respektovat všechny druhy práce a uznávala jejich hodnotu. Měla by se oceňovat přínosnost jednotlivých profesí, míra zodpovědnosti jednotlivých pracovníků i skutečné výsledky. Fyzická práce není méně hodnotná než práce intelektuální; obě jsou nezbytné pro fungování společnosti. Mladí lidé by měli být povzbuzováni k tomu, aby objevovali různé možnosti kariéry a rozhodovali se na základě svých zájmů a dovedností, nikoliv jen na základě společenského tlaku nebo stereotypů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz