Hlavní obsah
Finance

Uklízečky berou minimální mzdu. Víc si nezaslouží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Liliana Drew / Pexels

Za práci, která vyžaduje minimum znalostí a odpovědnosti, je minimální odměna. Co je na tom tak špatného? Pokud chce někdo vydělávat lepší peníze, musí si je v první řadě zasloužit a něco za ně odvést.

Článek

Všichni se neustále dojímají nad tím, jak je minimální mzda nízká a jak je těžké s ní vyjít. Jasně, chápu to. Aktuálně je minimální mzda 18 900 Kč, což je v čistém 16 442 Kč. To je méně než kolik platím za nájem. Přesto mi přijde pro některé pozice minimální mzda jako naprosto dostatečné ohodnocení.

Za málo muziky, málo peněz

Jsou pracovní pozice, na které pracovníci potřebují minimální vzdělání. Mají minimální odpovědnost a často i minimální námahu. Ať už se bavíme o uklízečkách, vrátných nebo třeba pomocnicích v kuchyni. Jejich práce je sice často otravná a pochybuji, že ji dělají zaměstnanci rádi, ale její přínos a náročnost je natolik minimální, že si za ni více peněz než minimální mzdu zkrátka nezaslouží.

Požadavky na uklízečku

Nároky na uchazečku na pozici uklízečka vlastně neexistují. Stačí, když umí číst, aby si přečetla na, co který čisticí prostředek používat a musí zvládnou psát, aby mohla podepsat pracovní smlouvu. Toť vše. Požadavky na dosažené vzdělání by tedy splnilo i dítě ve druhé třídě. Na druhou stranu, práce uklízečky může být celkem fyzicky náročná. Alespoň v těch firmách, kde nemají k dispozici centrální vysavač nebo pojízdné vozíky na kterých si uklízečky vozí kýble s vodou a čisticí prostředky. Akorát takovou firmu, která si může dovolit uklízečku, ale nemá uklízecí vybavení jsem ještě nepotkala. Kdykoliv se ženu chodbami firem, tak se obvykle vždy málem přerazím o moderní vybavení, se kterým už ani ten úklid není příliš fyzicky náročný, rozhodně ne tolik, jako byl dříve.

Možnostem se meze nekladou

Netvrdím, že je 18 900 Kč dost peněz na vyžití, to ani omylem. Trvám však na tom, že člověk, který vynakládá minimální snahu, si víc než minimální mzdu nezaslouží. Každý má možnost na sobě pracovat. Každý se může zúčastnit nějaké rekvalifikace na pracáku, dokončit školu, udělat si kurz, naučit se něco nového.. zkrátka cokoliv, co by mu pomohlo jeho situaci zlepšit. Pokud si však jen stěžuje a nic pro svou lepší budoucnost nedělá, tak si ji zkrátka nezaslouží.

Osobně si myslím, že dělat uklízečku jako jediné „zaměstnání“ je naprostý nesmysl. Myslím, si, že je to ideální pracovní pozice pro studenty, kteří potřebují přivýdělek, pro vitální důchodkyně nebo lidi, kteří mají jiný důchod. Zkrátka pro lidi, kteří potřebují přivýdělek. Ostatní lidé by na sobě měli zamakat a místo procházení se chodbami firem s vysavačem nebo s mopem, by se měli věnovat něčemu pořádnému a lépe placenému.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz