Hlavní obsah
Finance

Přineste mi účet, a hezky z pokladny. Krácení daní podporovat nehodlám

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Když neberete karty, chci plnohodnotnou účtenku. Nechci být součástí vašich záměrných podvodů.

Článek

Brát, nebo nebrat platební karty? I když s sebou hotovost téměř nenosím, zastávám názor, že by se měl podnikatel sám rozhodnout, zda karty brát bude, nebo nebude. Sice mi argumenty, proč karty nebrat, přijdou směšné a absence terminálu v restauraci je krok zpět, ale budiž. Pokud jsem o nemožnosti bezhotovostního placení předem informována, přizpůsobím se mu. Ale krácení daní, to podporovat nehodlám.

Dělá to 361 Kč

Zašli jsme s partnerem na rychlý oběd do jedné z místních restaurací, která karty roky nebere. Naštěstí doma stále k dispozici pár stovek máme, takže cestu k bankomatu jsme absolvovat nemuseli. A vzhledem k tomu, že jdeme jen na polední menu a pití, by nám pětistovka měla stačit.

Obsluha byla vcelku rychlá, za chvíli nám na stůl přistálo pití, potom polévka, následně hlavní chod. Jídlo bylo fajn, rychle jsme ho zblajzli a já požádala o účet. Číšník bez váhání vytáhnul propisku, vzal lístek ze stolu a za pár desítek vteřin si po nás žádal částku ve výši 361 Kč. Chvíli jsem přemýšlela, zda to opravdu myslí vážně.

Přineste mi účet

Částka byla v pořádku, dvě meníčka a dva nápoje. To sedělo do koruny. Ale sečtená suma propiskou naškrábaná na pivním lístku, to pro mě není žádná účtenka. S trochu nevěřícně jsem se podívala na číšníka a požádala ho, že bych chtěla účtenku. Ne tenhle lístek popsaného papíru, ale klasickou účtenku. Z pokladny.

Chvíli se tvářil, jako by nevěděl, co po něm chci. Poté jako by nechápal, proč to po něm chci. Následně se ale odebral, s viditelně znechuceným výrazem, do útrob restaurace, aby zde zkrotil místní pokladnu, ze které vyjelo, co mělo. Po pár minutách přišel s plnohodnotnou účtenkou, oproti které od nás obdržel v hotovosti i požadovanou sumu.

Krácení daní podporovat nehodlám

Že někdo bere jenom cash, to je jeho věc. Ale nechci, abych byla součástí téhle šedé ekonomiky, tohoto krácení daní. Když platím kartou, nelze tu platební operaci nikam schovat. Ví o ní provozovatel terminálu, ví o ní banka. Je evidována na bankovním účtu restaurace a ta z ní musí daně odvést. Prostě ji neschová.

Ale pokud se platí hotově, a účet je ve formě poškrtaných čárek a sečtených částek na pivním lístku, nebude moje platba nikde evidována. Pokud číšník sám dobrovolně následně, nebo na konci směny nezaeviduje všechny útraty do pokladny, tak ty útraty a ani platby de facto neexistují. Potom už stačí koupit bez faktury sud piva, suroviny na vaření a vznikne tržba, která se bude evidovat jen v kapse hostinského. A to já podporovat nebudu.

Anketa

Jaké preferujete placení v restauracích?
Hotovostní
21,2 %
Bezhotovostní
68,5 %
Restaurace nenavštěvuji
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3033 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz