Hlavní obsah
Jídlo a pití

Legendární smažák je jídlo pro honoraci, chudší lidé si objednávají řízky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Vzpomínám na dobu, kdy byl smažák levným obyčejným jídlem. Teď je v restauracích dražší než maso.

Článek

Smažený sýr neboli smažák. Stálice většiny restaurací a stále velmi populární položka na menu. Mnozí tento pokrm dokonce nazývají národním pokrmem. Není to přitom žádný vrchol gastronomie. V trojobalu obalený eidam třicítka, který se následně osmaží a podává se s hranolkami a tatarskou omáčkou.

Lidové jídlo?

Smažák byl vždy považován za takzvané lidové jídlo. Za položku v menu, která patřila k nejlevnějším jídlům. Kdo se chtěl pořádně nadlábnout, zaplácnout žaludek a moc při tom neutratit, logicky sáhnul po smaženém sýru. Nebyla to žádná extra gastronomie, o dokonalé chuti můžeme také polemizovat, ale svůj účel smažený sýr splnil. Člověk odcházel z restaurace najedený, možná i přejedený.

I dnes ho na mnoha jídelních lístcích najedeme, ale rozhodně ne v kategorii lidového jídlo. Pokud vám připadá, že legendární smažák tak nějak podražil, má to své logické vysvětlení. Zdražily vstupy a kategorii lidového jídla převzalo… ano, maso.

Kolik, co stojí?

Když máme štěstí a narazíme v obchodě na akci, můžeme si koupit 100 g eidamu za částku 20,90 Kč. To znamená, že kilo sýru určeného k obalení v trojobalu pořídíme za 209 Kč.

Pro porovnání, když kupujeme v akci maso, máme možnost koupit kilo krkovice za 104,90 Kč, kilo vepřové pečeně za 99,90 Kč a kilo kýty dokonce za 89,90 Kč. Ano, počítáte správně. Kilo masa se stává o polovinu levnější než kilo sýru, eidamu třicítky.

Smažák versus řízek

Čísla jsou jasná. Legendární smažák se v hospodách pro své ceny stává doslova jídlem pro honoraci. Chudší návštěvníci, kteří se chtějí dobře a levně nadlábnout, budou muset sáhnout po řízku. Postup přípravy je vesměs stejný, maso se obalí v trojobalu a osmaží. Hranolky nebo tatarka také nejsou problém. Rozdíl proti eidamu je v tom, že ten obalený plátek masa stojí v nákladech i o více než polovinu méně než sýr. Tak co si dáte?

Anketa

Jíte smažený sýr
Ano, tohle jídlo miluji
66 %
Občas si ho dám, ale k srdci mi nepřirostl
28,1 %
Ne, nechutná mi
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 359 čtenářů.

Zdroj: Kupi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz