Hlavní obsah
Jídlo a pití

Studentský řízek dávno není jídlo chudých. Ti si dají radši skutečné maso

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Znáte studentský řízek? Tak pozor na to, až na něj dostanete chuť. Dost si za něj připlatíte.

Článek

Když se řekne studentský řízek, vybavíme so všichni pochybnou pochoutku. Jejím základem je salám gothajský, který je stejně jako klasický řízek obalen v trojobalu. Důvodem obliby a názvu byla hlavně cena. Studenti jsou známí tím, že mají hluboko do kapsy a recept na studentský řízek byl jakousi lowcost alternativou řízku. Ale časy se mění.

Není gothaj, jako gothaj

Uznávám, že na trhu můžeme najít i gothajský salám skutečně kvalitní, z dobrých surovin. Takový ale abychom hledali jen u vybraných malých řezníků a uzenářů. Trh ovládá pochybná kvalita, kde je základem především separát, málo masa a spousta náhražek. Vzhledem k takovému složení bychom mohli očekávat, že cena bude opravdu velmi nízká. A studentský řízek bude stále jídlo chudších, kteří na klasický rezeň z masa prostě nemají. Ale to je chyba.

Když se podívám na nabídku současných gothajských salámů, které jsou v tuto dobu v akci v jednotlivých supermarketech, nestačím se divit. Takový salám, jehož základem je kuřecí strojně oddělené maso v 50% množství, stojí i 19,90 Kč za 100 gramů, pokud není v akci. Když v akci je, můžeme deset deka této pochybné pochoutky koupit třeba za 14,90 Kč, 13,90 Kč, 12,90 Kč nebo 9,90 Kč. Vše záleží na tom, do jakého supermarketu zavítáme a jakou kvalitu kupujeme.

Jak je na tom maso?

A teď pozor, chvíle překvapení. Víte, kolik v akci stojí maso? Ano, skutečné maso, kus svaloviny vybraného zvířete? Vepřovou kýtu, pokud jí budeme chtít stejných deset deka, můžeme pořídit za 9,90 Kč. Vepřovou plec za 9,90 Kč. Kolem desetikoruny zaplatíme za krkovici v akci a v případě kuřecího masa vytáhneme za stejné množství z peněženky 10,99 Kč.

Ano, vidíte správně. Akční ceny masa v našich supermarketech jsou vesměs stejné, jako akční ceny gothajského salámu, který často obsahuje vše možné, jen toho reálného masa tam opravdu moc není.

Tak co to bude?

Až budete příště chtít šetřit, jako za vašich studentských let, vzpomeňte si na tento článek a porovnejte si ceny pochybného salámu a kusu masa. Zjistíte, že klasický vepřový nebo kuřecí řízek z vás rozhodně žádnou honoraci nedělá. Naopak jste konzumentem, který se snaží na jídle šetřit. To je paradox…

Anketa

Chutná vám studentský řízek?
Ano, chutná
65,8 %
Ne, nechutná
22,6 %
Nevím o co jde
11,6 %
Celkem hlasovalo 1827 čtenářů.

Zdroj cen: Kupi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz