Článek
Chci začít tím, že rozhodně nechci nikomu mluvit do toho, jak provozuje svůj podnik, co tam nabízí a kolik si za to účtuje. To je čistě jeho věc. Já se jako zákazník mohu svobodně rozhodnout, zda takový podnik navštívím, nebo ne. Mou druhou výsadou je možnost okomentovat něco, co se mi prostě nezdá a co mi absolutně nedává smysl.
Snídaně za dvě stovky
Stalo se, že jsem pár týdnů po dovolené dostala nápad, že bychom si s rodinou mohli zajít na snídani. Přece jenom, je fajn, když nám snídani připraví někdo jiný, dáme si, na co máme chuť, a nikdo nemusí řešit nepořádek s nádobím. V první řadě mě zarazilo, že podniků, které by nabízely opravdu plnohodnotné snídaně, v krajském městě moc není. Nakonec jsem jich pár našla a u jednoho mě opravdu zaujala cenotvorba.
Nové menu už tento víkend 🍳 A máte se na co těšit! Langoš, snídaňový burger, stracciatella nebo krupicová kaše s mákem...
Posted by To je Bistro. on Thursday, September 5, 2024
Do té doby jsem měla o cenách snídaní úplně jinou představu. Dát za omeletu nebo vejce Benedikt 185 korun mě trochu zarazilo. Chvíli jsem si říkala, jestli to není nějaký překlep. Přece jen, je to jen vejce, trocha uzeniny, pečivo. Nic, co by bylo v nákladech extrémně drahé. Ale překlep to nebyl. Taková normální, spíše skromnější snídaně pro jednoho, bez nápoje samozřejmě, by mě s dýškem stála 200 Kč. No, nedivte se mi, že mě přešla chuť.
Radši na oběd
Jak říkám, nikomu do podnikání mluvit nechci. I kdyby snídaně stála pětinásobek, je to věc provozovatele. A je to moje svobodná volba, zda tam půjdu, nebo ne. Když ale v tom samém podniku potom vidím v polední nabídce svíčkovou na smetaně s knedlíkem za 165 Kč a k tomu malou polévku za 25 Kč, logicky si musím ťukat na čelo. I kdyby omáčka nebyla s pravou svíčkovou, ale s obyčejným zadním masem, v nákladech je to pořád víc než vajíčko. A co samotná práce s tou omáčkou? Kdo ji někdy vařil, ten ví, jaká je to dřina.
Ale tak to prostě je. Za tři vejce smíchaná na pánvi s uzeninou zaplatím 185 Kč, a za omáčku s masem a knedlíkem, se kterou se kuchař lopotí půl dne, dám jen 165 Kč. O tom, co mě víc zasytí, ani nemluvě. Tak se mi nedivte, že nápad jít na snídani padl. Do tohoto konkrétního podniku si raději zajdu na oběd. Ten mi za dvě stovky s polévkou smysl dává. Tři vejce se šunkou fakt ne.