Hlavní obsah
Bydlení

Na hotelu po sobě rozhodně neuklízím. To je práce pokojských, ne moje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Uklidit po sobě hotelový pokoj? V žádném případě, tahle služba je už zahrnuta v ceně ubytování.

Článek

Doma jistě uklízí každý. Někdo více a pravidelněji, někdo méně a nárazově. Někdo uklízí sám, jiný využívá služeb firem či jednotlivců. Ale co v případě hotelového pokoje? Je třeba uklízet i tam? Samozřejmě, že ne. Přesto se najdou lidé, kteří to dělají. Ale proč?

Pomoc pokojským

V životě by mě nenapadlo uklízet při odjezdu hotelový pokoj. Dokonce jsem si myslel, že to nikdo nedělá. Ale stačilo pár pobytů se svými známými a zjistil jsem, že uklízení hotelových pokojů na konci pobytu je pro mnohé standard. Snad bych ještě pochopil, že někdo ustele postel, i když já nedělám ani to. Ale aby někdo cídil místnost, kam za chvíli přijde pokojská, to nechápu.

Na jasný dotaz jsem dostal jasnou odpověď. Uklízení hotelového pokoje je pomoc pokojským. Určitá úleva, díky které mohou snadněji zvládnout to, co mají na daný den naplánované. Mají prý na každý pokoj jenom určitý čas, jejich mzdy prý také nejsou bůhvíjaké, a tak jim taková pomoc s úklidem přijde vhod.

Medvědí služba

Ten, kdo uklízí hotelový pokoj, sice může zažívat blažené pocity ve smyslu toho, že usnadní pokojským život. V reálu je to ale spíše medvědí služba. Jediné, v čem opravdu pomohou, je sundání ložního prádla. V ničem jiném pokojským nepomohou. Nikdy žádná pokojská nebude spoléhat na to, že nějaký host dostatečně utřel stůl, že důkladně umyl toaletu, nebo vydrhnul vanu či sprchový kout. Na to pokojská spoléhat nebude, ani nemůže. Musí to stejně udělat komplet znovu.

Předpokládám, že jsme moderní, slušní a čistotní lidé a na hotelovém pokoji toho po nás k úklidu zase až tak nebude. Nějaký ten prach, otisky od skleniček, zaschlé kapky na zrcadle a vodní kámen na stěně sprchového koutu. I když tohle vyčistíme a vyleštíme, stejně to po nás vezme pokojská znovu. Z naší iniciativy jí tedy prospěje jen to, že bude mít sundané ložní prádlo. Tedy, ušetříme jí pár minut. No, stojí to za to?

Nechme dýško

Pokud chceme pokojským opravdu nějak pomoci, být užiteční, tak místo zbytečných věcí jim nechme raději pořádné dýško. Jsem přesvědčen, že je potěší mnohem více než práce, na kterou se stejně kvůli interním předpisům nebudou moci spolehnout. Nebo co myslíte, jaká pokojská bude spokojenější? Ta, která po vás stejně bude muset pro jistotu vše utírat a čistit, nebo ta, která bude mít na stolku hezké dýško?

Anketa

Uklízíte po sobě hotelový pokoj?
Ano, důkladně
2,4 %
Jen takový rychlý základ
71,1 %
Ne, nikdy
26,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1004 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz