Hlavní obsah
Cestování

Bohužel, dnes je už vyprodáno: konec overturismu v Adršpachu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Adršpašské skály jsou nejnavštěvovanější přírodní památkou Česka, oblíbeným cílem jsou ale především pro Poláky. Dříve praskali ve švech, teď už není možné přijet na blind.

Článek
  • Skalní město u obce Adršpach vzniklo před 90 miliony lety ústupem mělkého moře, na jehož dně zůstaly pískovcové a vápencové sedimenty, které se postupem času zformovaly do mohutných věží.
  • Místo má silnou turistickou tradici, lidé se tu procházeli už na začátku 19. století. Prohlídkový okruh dlouhý 4 km zavede návštěvníky k malebnému jezírku Pískovna a provede je labyrintem skalních věží k Adršpašskému jezírku.
  • Nejznámějšími věžemi jsou Milenci, Starosta a Starostová, Homole cukru a Džbán. Na turistickém chodníčku se nachází zajímavá gotická brána z r. 1839, na samém okraji skal, již mimo placený okruh, pak zřícenina hradu Adršpach ze 13. stol.

Adršpašské skály jsou dlouhodobě nejnavštěvovanějším přírodním cílem v Česku, což z nich udělalo symbol overturismu v zemi

Loni sem přišlo 488 tisíc lidí, jak vyplývá z dat agentury CzechTourism. Druhá Lysá hora zaznamenala 320 tisíc návštěvníků. Popularita Adršpachu roste. Loni návštěvnost vzrostla o 22 procent oproti předcházejícímu roku.

Dvacetkrát do roka tady byly kolony. Když místní potřebovali na nákup nebo vezli děti, čekali v zácpě

Někdy přijíždělo aut z Polska tolik, že policisté museli zavřít hraniční přechod ve Zdoňově. Parkoviště nestačila, auta mnohdy stála i na zdejších chráněných loukách. 

Trpěli místní i příroda. A nešlo jen o odpadky nebo nápisy vyryté do skal. V sezoně vstupovalo každou hodinu do skal přes tisíc lidí. Nejvíce jsme napočítali asi 2000 lidí v obou směrech. Od desíti do dvou hodin to bylo peklo.

Vzpomíná vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko Hana Heinzelová.

Pak se ale obec Adršpach, která má provoz ve skalách na starost, společně se správou chráněné oblasti rozhodla pro krok, který do té doby v Česku zavedl jen Moravský kras

Omezit vstup pomocí rezervačního systému. Kapacita se omezila na 400 lidí na hodinu - což je třetina oproti návštěvnosti, která bývala během sezony obvyklá.

A změna se vyplácí. Na apokalyptické výjevy cestiček přeplněných lidmi, už zde člověk příliš často nenarazí.

Podařilo se téměř vymýtit problémy s dopravou. Zmírnilo se i obrušování skal. Kromě rezervačního systému pomohlo také vybudování chodníčků a dalších prvků, které erozi mírní.

Foto: Pixabay

Nádherné jezírko s průzračně čistou vodou a bělostnými písečnými plážičkami vzniklo zatopením bývalého pískovcového lomu.

Pod podrážkami turistů mizí pískovcové skály

Najdou se ale i tací turisté, kteří pravidla porušují a chodí mimo stezky. Další dokonce na skály vyryli svůj podpis. A to je na skalách z křehkého pískovce poznat.

Například na místech cestiček nebo u ukazatelů je patrné, že terén byl ještě před nedávnem o desítky centimetrů výše, než je tomu nyní. Pamatuji si, že jsme se jako děti klouzaly z pískovců, ze kterých jsou dnes malé balvany.

Říká Heinzelová. Je to prostředí, ve kterém eroze probíhá přirozeně. A podrážky návštěvníků tomu vydatně pomáhají.

I přes omezení vstupu nadále platí, že do Adršpašských skal jezdí stále více lidí. Už nyní jsou nejlukrativnější časy vyprodány několik dní dopředu. Situace se bude podle obce stupňovat

Ten, kdo si vstupenku předem nerezervuje, se nedostane dovnitř. Běžně tu ve všední den mimo sezonu tak plno nebývá. Boží tělo společně s ostatními polskými a českými svátky, nebo letní prázdniny jsou těmi nejnapjatějšími dny v roce.

Turisté sem jezdí i v hodinách nebo měsících, kdy byly dříve skály prázdné. Češi si během covidu oblíbili výlety do přírody a také v Polsku roste nejen zájem o skály, ale také kupní síla. Někteří Poláci jsou ochotní urazit stovky kilometrů, aby se do Adršpachu podívali.

Za čtyři roky se má dokončit dálnice D11 a napojení na Polsko. Hlavní tah od Baltu na jih povede jen pár kilometrů od Adršpachu. Cesta do skal bude pro Poláky ještě snadnější a rychlejší. Proto se místní obávají budoucnosti. Zájem o skály může vzrůst až desetinásobně.

Dalším změnám ve prospěch ochrany přírody je nakloněné celé vedení obce. Mají plán, jak to uchopit jinak

  • Jedná se o omezení na 300 lidí na hodinu.
  • Zastaralá je i infrastruktura v Adršpachu. Obec by ráda budovala další záchytná parkoviště. V obci o pěti stech obyvatelích je zhruba 600 parkovacích míst, počet turistů však kapacitu pravidelně přesahuje. Většina pozemků je v majetku obce. Nájmy zkrátili z pěti na tři roky. Pokud se povede udělat změny v územním plánu a najdou shodu v zastupitelstvu, lokalita by mohla už za pár let vypadat jinak.
  • Jako pozůstatek minulých let dnes působí stánky s předraženým pivem i cetkami u východu. Nebo okénka s převážně smaženým jídlem nedaleko vstupu.

Výše vstupného by se změny dotknout neměly. Dnes se cena za vstup pohybuje podle času návštěvy i toho, zda lidé kupují lístek online, nebo na místě. Zdražovat chce obec spíše parkování, online je teď levnější. I v tomto případě je nutná rezervace předem.

Otázkou je, jestli se Adršpach stane součástí balíčku pro bohatší turisty

S Kutnou Horou, Prahou, Českým Krumlovem. Na to musíme být připravení. A taky vědět, že není možné přijet na blind.

Turisté, kteří se do Adršpachu nedostanou, zpravidla míří na výlet do okolí, na Broumovské stěny nebo vrch Ostaš. I tato místa na návaly turistů nejsou připravená.

Anketa

Jaký máte názor na vstupenky do národních parků a rezervačný systém?
Souhlasím, je to důležitá regulace kvůli ochraně přírody.
63,2 %
Jenom když se peníze použijí na chod parků.
15,8 %
Nesouhlasím. Hory jsou tu pro nás všechny.
13,2 %
Je to zvýhodňování zahraničních a bohatších domácích turistů.
5,3 %
Copak vícedětné rodiny? Ty si to nebudou moct dovolit.
2,6 %
Nevím.
0 %
Je mi to jedno.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 38 čtenářů.

Anketa

Kde si vychutnat ten nejlepší výhled na celé skalní město Adršpach?
Odpověď je jasná – z Křížového vrchu.
27,3 %
Z rozhledny Čáp.
63,6 %
Rozhodně ze Starozámeckého vrchu.
9,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz