Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vůně bramborové natě: jak pálit zahradní odpad a neporušit při tom zákon

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kdo pracuje na zahradě, moc dobře ví, co vše to obnáší a kolik zahradního odpadu se za rok dokáže nahromadit. Byť jste na svém pozemku, i pro vás platí určité zákony, které je lépe dodržovat.

Článek

Pálení bramborové natě bylo kdysi na venkově typický a neodmyslitelně k tomu patřilo i opékání brambor v popelu.

Pokud si ale myslíte, že v současné době si na své zahradě můžete dělat cokoliv, tak to jste na velkém omylu. Stačí totiž všímaví sousedé, kteří vaše činy mohou nahlásit na příslušné úřady a vy se tak, často nevědomky, dostanete do pořádných problémů.

Na co si tedy musíte dát pozor při práci na své zahradě? Zahradní odpad lze odstranit zejména dvěma způsoby

Tím prvním je kompostování. Větve štěpkujeme a přidáváme do kompostu. Listí je možné ponechávat i pod stromy (případně ho shrabat ke kmeni), kde se z něho uvolňují živiny a vrací se zpět do půdy, tzv. mulčování. Kompostování je ekologičtější. Nejen že ušetříme ovzduší od kouře, ale navíc můžeme následně kompost využít ke hnojení. Druhou variantou je spálení odpadu.

Hoření v tomto případě probíhá při poměrně nízkých teplotách, což je důvodem vzniku látek škodlivých pro lidské zdraví, například rakovinotvorných dioxinů. Lidé riziko nevnímají, protože při tom nedochází k akutním ůčinkům. Z dlouhodobého hlediska však způsobují závažné zdravotní problémy.

Vypalování porostů je zákonem č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, zakázáno. Zakázáno je také spalování nepřírodních materiálů a odpadu

Pálení je legitimní a legální způsob, jak se zbavit zahradního odpadu. Je však důležité mít na paměti, že nám tuto činnost regulují zákony, konkrétně zákon o ochraně ovzduší.

Vaše obec může obecně závaznou vyhláškou upravit podmínky pro spalování rostlinných materiálů. Je tak dobré si ověřit, jestli není spalování zahradního odpadu regulováno nějakým jiným způsobem (přísněji) ve vaší obci, než je tomu na celostátní úrovni.

Žádáme občany, aby nepálily bramborovou nať a trávu na svých zahradách. Máte k dispozici sběrné místo, kde můžete tento odpad odložit. Dým a zápach při pálení listí obtěžují lidi z Vašeho okolí. Prosíme, buďte ohleduplní ke svým sousedům a spoluobčanům.

Pokud byste porušili obecně závaznou vyhlášku, dopustíte se přestupku a hrozí vám pokuta.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Kompost, rozkládající se organická hmota.

Na otevřených ohništích, zahradních krbech nebo otevřených grilovacích zařízeních lze podle zákona o ochraně ovzduší(paragraf 16) pálit pouze suché rostlinné materiály neznečištěné chemickými látkami

Mezi suchý rostlinný materiál patří i dřevo. Je zakázáno pálit obaly od plastů, igelit, barevné časopisy a noviny, chemicky ošetřené dřevo (okenní rámy, dřevotříska, dřevo ošetřené laky nebo barvou), vlhké zahradní odpady, plasty, gumu, chemické přípravky apod. materiály u jejichž spalování vzniká velké množství pro člověka škodlivých emisí. Většina z nich zůstává ve vzduchu ve výšce 10 metrů a poté klesá zpátky na zem.

Pálení listí, klestu a shrabané trávy není zákonem výslovně zakázáno, ale vždy musí jí o suchý materiál

Pokud však není listí napadeno některou karanténní chorobou (např. bakteriální spála jabloňovitých), nemusíme se bát jeho zkompostování. Ovšem i na pálení listí na zahradě platí určitá pravidla a omezení, které stanovuje zákon.

Pro podnikající fyzické a právnické osoby platí, že musí plánované pálení rostlinných zbytků ohlásit příslušnému operačnímu středisku HZS (hasičského záchranného sboru) v kraji prostřednictvím webového portálu https://paleni.izscr.cz/.

Povinnost ohlášení pálení pro řadové občany není zákonem stanovena, při pálení většího množství zbytků se však doporučuje. Oheň se nesmí zakládat na místech se vzrostlým porostem, loukách a strništích. Tzv. palné dny si zpravidla obce či městské části samy určují obecní vyhláškou. Pokud vyhláška není, lze (suchý materiál) pálit kterýkoliv den.

Pravidla pro spalování odpadů na zahradě (obecně)

  • Místo pálení se nesmí nechat bez dozoru.Pálení musí být přítomna osoba, která dovršila věku 18-ti let.
  • Velikost ohniště volte takovou, aby všechen hořící materiál shořel v době, kdy je na místě přítomen dozor. Ohniště musí být vzdáleno minimálně 50 metrů od okraje lesa, mělo by se zakládat nejlépe na hliněném podkladu.
  • Vždy mějte k dispozici prostředky, kterými oheň uhasíte - kbelík s vodou, lopatu a písek, apod.
  • Oheň by se neměl rozdělávat za pomoci hořlavých kapalin (např. benzín).
  • Pálení se nesmí provádět při nepříznivých povětrnostních podmínkách, jako je inverze nebo silný vítr.
  • Je nutné dodržovat bezpečnou vzdálenost ohniště od zástavby a hořlavých předmětů - domů s ploty, aut, apod.
  • V případě, že se oheň vymkne kontrole a nelze jej uhasit vlastními silami, je osoba provádějící pálení povinna okamžitě nahlásit tento požár na místě příslušnému operačnímu středisku HZS v kraji.

Anketa

Jaký je váš názor na spalování zahradních odpadů?
Je nelegální a nebezpečné pro ovzduší, i naše zdraví.
9,1 %
Je to nesmyslný zákaz. Na své zahradě si můžu dělat, co chci.
0 %
Nejsme znečišťovatelé. Víc karcinogenního formaldehydu vytváří doprava.
90,9 %
Nevím
0 %
Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz