Hlavní obsah

Hrozí prý zákaz topení dřevem, když starým kotlům odzvonilo.Jaká je realita

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Odhaduje se, že v těchto kotlích stále zatápí nějakých 200 tisíc domácností, což je obrovské číslo. Málokdo si uvědomuje, že nové nařízení je v definitivní platnosti.

Článek

V České republice se povinnost vyměnit staré kotle za novější, ekologičtější modely začala prosazovat již od roku 2012. Po více než desetiletí příprav a různých podpůrných programů, jako je například Nová zelená úsporám, vláda zpřísňuje pravidla a zakazuje používání starých neekologických kotlů.

Již nebude možné legálně provozovat staré kotle na pevná paliva. Vláda se rozhodla pro tento krok s cílem zlepšit kvalitu ovzduší a snížit počet škodlivých pevných částic ve vzduchu.

Od 1.9. budou tedy úřady dohlížet na dodržování zákazu. V případě použití kotle s emisní třídou horší jak 3. hrozí pokuta až 50 000 Kč.

Občané měli dostatek času na přípravu a výměnu svých topných zařízení, což umožní zemi snížit znečištění ovzduší a ochránit zdraví obyvatel.
Petr Haldík, ministr životního prostředí ČR

Jakých kotlů na tuhá paliva se zákaz týká?

  • kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy,
  • kotle bez emisní třídy (vyrobené před rokem 2000),
  • necertifikované kotle, kotle vyrobené doma.

Zákaz se nevztahuje na lokální zdroje paliva, ktoré se nepoužívají na centrální vytápění (krby, kamna).

Jak zjistíte, zda váš kotel nespadá do zákazu

  • Na zadní straně kotle naleznete výrobní štítek, kde je zapsána informace o emisní třídě, případně je to v dokumentaci nebo si vyhledejte informace ke kotli na internetu.
  • Nenaleznete-li informaci o emisním štítku, nejspíš jej kotel nemá a je potřebné si nechat kotel zkontrolovat revizním technikem, který provede měření a pokud kotel bude splňovat potřebné limity vydá vám revizní zprávu.

Na dřevo taky dojde? To je především pro majitele rodinných domů a chalup noční můrou. Topení dřevem je totiž nejlevnější variantou a benefity jako vůně dřeva, nebo teplo ohně, jsou k nezaplacení

Dřevo je ještě v tuhle chvíli částí veřejnosti považováno za ekologické, ale v Německu už se uvažuje o zákazu používání dřeva k vytápění, protože přeci jen způsobuje emise. Například skotská vláda od dubna letošního roku už zakázala vytápění dřevem v nových budovách a přestavbách.

Podle směrnice EU o energetické náročnosti budov bude dosaženo bezemisního fondu budov v roce 2050. Všechny veřejní budovy postavené od začátku roku 2027 budou muset fungovat bezemisně a od roku 2030 platí bezemisní výstavba i pro všechny rodinné domy.

V novostavbách dosud často využívané kotle na zemní plyn by měly být nahrazeny  tepelnými čerpadly, soustavou zásobování teplem nebo topením biomasou. Pokud to bude technicky možné, budova bude muset instalovat fotovoltaickou elektrárnu.

Členské státy se dohodly, že do národních plánů renovace budov zahrnou plán s cílem postupně do roku 2040 ukončit používání kotlů na fosilní paliva i pro stávající budovy.

V Česku tři čtvrtiny, tedy 716 tisíc rodinných domů postavených před rokem 1980 nejsou zrenovovány vůbec, nebo prošly jen částečnými úpravami. Měli bychom také aktualizovat národní strategii renovací budov.

Musíme si také vhodně nastavit definici tzv. bezemisní budovy, která by měla mít velmi nízkou potřebu energie na vytápění a chlazení a spolehlivý zdroj bezemisního tepla či elektřiny.

Foto: M Mastrilli/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Solární panely na střeše budovy.

Dotace na biomasové kotle budou stále poskytovány

Nové kotle na biomasu emitují emisního prachu méně než kotle na uhlí. Kritéria pouze definují přísná pravidla jakým způsobem lze získávat dřevní i nedřevní biomasu a z jakých lesů. Důvodem přísných kritérií je zabránit mýcení lesů bez opětovného zalesnění, přísné dodržování kaskádového principu, spálit lze pouze dřevo, kterému nelze přidat žádnou vyšší užitnou hodnotu.

Ze dřeva uniká méně oxidů uhlíku, než z uhlí. Má však menší výhřevnost, proto ho musíme spálit více, než uhlí, výsledkem je pak více uhlíkových emisí. Zásadní podíl na emisích mají staré prohřívací a odhořívací kotle, které spalují uhlí, nikoliv dřevo.

Stručně řečeno, kamna na dřevo zatím nezakážou. Moderní kamna nebo kotle s teplovodním výměníkem jsou zatím povoleny.

Tlak na ekologizaci topných systémů bude ale narůstat. Dříve či později můžou být přijata i přísnější opatření.

Anketa

Na jaký druh vytápění by se měly orientovat české domácnosti?
Elektřina.
0 %
Lidi na venkově by se měli snažit zálohovat plynové topení čímkoli dostupným v jejich okolí. Dřevem, uhlím, tepelným čerpadlem, přímotopem.
100 %
Jednoznačně alternativa. Tepelní čerpadla nebo biomasa.
0 %
Také lze vystoupit z EU, zrušit Green Deal a použít místo plynu a elektřiny znovu dřevo a uhlí.
0 %
Já hlasuju jednoznačně pro topení dřevem. Jenže lidé jsou líní, tak radši zvolí plyn nebo elektřinu a pak platí. Krbová kamna a nerezový komín nás ještě přežjí.
0 %
Nevím.
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje:

Karel Srdečný: Ekologicky soběstačný dům, ERA group s.r.o. 2007, ISBN 414520316

Lubomír Nátr: Země jako skleník, Academia 2006,ISBN: 414520316

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz