Hlavní obsah
Lidé a společnost

Alois Hudec, olympionik, kterému k vítězství pogratuloval i samotný Hitler

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://www.pexels.com/photo/photo-of-male-gymnast-practicing-on-gymnastic-rings-3764495/

Dne 12. července 1908 se v Račicích narodil úžasný gymnasta, jenž vytřel zrak nejen celému světu, ale i samotnému nacistickému Německu, jež si rozhodně nepřálo, aby nějaký Slovan, Žid, Rom či člověk tmavé plet vůbec získal medaili.

Článek

Na LOH v roce 1936 v Berlíně gymnasta Alois Hudec soutěžil na bradlech, hrazdě, kruzích a soutěži družstev. Získal zlato a samotná Věra Čáslavská o něm mluvila jako o jednom z nejlepších gymnastů té doby. K medaili mu pogratulovalo mnoho slavných osobností, dokonce i Hitler.

Nebyla to však procházka růžovým sadem. Zaujatí němečtí rozhodčí si přáli vidět, i přes přetvářku že jsou mírumilovná země, vítězství árijských sportovců. Kvůli tomu nechali z okolí odstranit jakékoliv protižidovské nápisy, aby je nikdo neosočil z nepřátelství.

Nepomáhaly ani napjaté vztahy mezi Československem a Německem. Navíc spousta proněmeckých zaujatých rozhodčích nebyla Aloisovi příliš nakloněna a byl věčně čtvrtý i přes své bravurní výkony.

Této své životní mety dosáhl, přestože ve čtyřech letech prodělal těžký záškrt a poté kulhal na levou nohu. Neměl ani dokonalé fyzické předpoklady, měl krátké ruce i nohy, protože se chtěl vyrovnat ostatním, začal cvičit, aby zesílil. Nejdříve na domácím nářadí, pak začal od dvanácti chodit do místního Sokolského sdružení. Když se v té době vrátil jeho starší bratr vrátil z vojny, stal se jeho trenérem. Mezitím se vyučil soustružníkem a také pracoval v bance. Tvrdě trénoval celý život a posbíral mnoho medailí na olympijských hrách (tři zlaté a tři stříbrné). Když ukončil kariéru profesionálního sportovce, vyučoval mladé cvičence. Zemřel 23. ledna 1977 v požehnaném věku 88 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz