Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ne, dovolená v Česku opravdu není dražší, než all inclusive v zahraničí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Tuzemská dovolená je prý drahá a lepší je vyrazit k moři. Ten, kdo toto tvrdí, by si měl zopakovat matematiku.

Článek

Radši na dovolenou k moři než do hotelu v Čechách, slýcháme. Je to ale opravdu tak? Stejně, jako u všeho. Někdy ano, někdy ne. Rozhodně nelze říct, že by se vyplatila dovolená v zahraničí a ta tuzemská ne. Do hry totiž vstupuje celá řada faktorů, od destinace, kvality ubytování i stravování.

Ano, zahraničí může být levnější

Jistě, jsou situace, kdy dovolená v zahraničí může být opravdu levnější. Klasickou je Egypt, Turecko, Tunisko. Destinace, které mimo sezonu, s all inclusive stravováním i dopravou vyjdou opravdu na příznivé částky. Pokud člověk od rána okupuje hotelové bary a během stravovacích hodin do sebe nasouká páté přes deváté, je jasné, že taková dovolená se mu vyplatí.

Když bych si měl spočítat, kolik peněz dám za honosnou opulentní snídani, oběd a večeři, nebo na kolik by mě vyšly všechny vypité míchané drinky, piva a nealko nápoje, šlo by to do astronomických výšin. Takto mám vše započítáno v několika tisících, které jsem zaplatil za celý zájezd. Z tohoto pohledu se zahraniční dovolená rozhodně vyplatit může.

Jde to i jinak

Jsou ale i jiné možnosti trávení volného času. Člověk nemusí být od rána do večera u hotelového baru, nebo v hotelové restauraci. Najíst se může i střídmě, když má hlad. A v tu chvíli už all inclusive dovolená nemusí dávat smysl. Ubytování v hotelu se snídaní, polední menu v restauraci a nějaká ta večeře. Kombinace, která v České republice rozhodně nemusí být finančně nedostupná.

Na vlastní kůži jsem vyzkoušel pobyt pro tři osoby, na necelý týden v Praze. Hotel se snídaní vyšel dohromady na 4 noci na 10 000 Kč. Obědy pro všechny do 3 000 Kč a do 2 tisíc jsme se vešli s večeřemi. K tomu nějaké to pivo a zábava a nad 18 000 za tři osoby jsme se rozhodně nedostali. Pokud tedy někdo tvrdí, že zahraniční dovolená vyjde levněji, prosím o tip, kam se dá vyrazit na pět plnohodnotných dní za částku 6 000 Kč na jednu osobu.

ČR vyjde levněji

Ano, našel jsem pár tříhvězdičkových, špatně hodnocených hotelů v Turecku, s odletem na konci září, tedy značně mimo sezonu. Ale opravdu to je něco, co by stálo za to? Ne, díky. Když už zahraničí, tak ať to za to opravdu stojí. A potom můžu s klidným svědomím říci, že dovolená v Česku opravdu není dražší než ta zahraniční u moře. A je jedno, zda jste baťůžkář cestující na lehko, nebo turista vyžadující komfort. Ty náklady máte „stejné“, jenom se dost možná budou na účtu lišit o nulu navíc, nebo o jednu méně.

Anketa

Kde jste byli na dovolené?
V České republice
14,2 %
V zahraničí
70,8 %
Nikde
15 %
Celkem hlasovalo 120 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz