Hlavní obsah

Křivka štěstí se změnila, vědci tápou proč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1236678/

V roce 2014 se změnila tzv. křivka štěstí, jenž byla univerzálním ukazatelem míry štěstí napříč společenskými vrstvami i kontinenty. Věda tápe, co se tento rok stalo a změnilo náladu lidstva.

Článek

Křivka štěstí se tvaru písmene ,,U", vždy napovídala, že lidé bývají nejšťastnější na začátku a na konci života. Bohužel od roku 2014 je tomu jinak, křivka se proměnila v téměř rovnou stoupající čáru.

Hlavně mladé ženy, ale i muži, se necítí šťastně, přibývá sebevražd a sebepoškozování, mnoho z nich má psychické problémy jenž neřeší. Proč?

Co se stalo v roce 2014, že se lidé necítí dobře, vědci neví jaká událost mohla pohnout společností natolik, aby pohnula léta nezlomnou křivkou. Odpověď je podle mě jednoduchá: rozmach sociálních sítí a tlak společnosti.

Okolí nám neustále vštěpuje, že se od nás očekávají velké věci, být úspěšnými, nejlépe vlastnit firmu nebo mít nějaké vedlejší příjmy, abychom byli finančně zabezpečeni, vypadat jako bychom vyšli z obálek módního časopisu a nosit co nejmodernější oblečení, založit rodina apod.

Tento tlak je veden především na ženy: buď krásná, ale nezastiňuj ostatní ženy, měj svou vlastní práci a přitom buď mámou, usmívej se, lidé nemají rádi, když se mračíš, mysli na sebe, ale nezapomeň na rodinu…

Myslíte si to taky, nebo problém tkví někde jinde?

https://zoom.iprima.cz/veda-a-technika/zmenil-se-svet-445383

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz