Hlavní obsah
Finance

Křížem krážem exekucí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Nechci se tady dohadovat jak se do exekucí lidé dostali, ani je pranýřovat, protože ctím přísloví: Kdo jsi bez viny, hoď kamenem.

Článek

K 1. 8. 2024 je v České republice 629 890 lidí v exekučním řízení. Většina z nich má více než jednu exekuci.

Nechci se tady dohadovat, jak se do nich ti lidé dostali, ani je pranýřovat, protože ctím přísloví: Kdo jsi bez viny, hoď první kamenem. Nikdo z nás není bez chyby. Ale zaráží mě to, jak se z chudoby a dluhů dělá byznys. A nikdo nemá zájem s tím něco dělat.

Člověku, který se ocitne v exekučním řízení, se obstaví majetek. To znamená, že pokud má nemovitost, exekutor pošle oznámení na Katastr nemovitostí, kde dlužníkovi zaevidují na jeho majetku tzv. plombu, aby s majetkem nemohl nakládat. Pokud by měl kupce a exekutor by souhlasil, nemovitost může prodat, a tím i dluh včetně poplatků a úroků vyplatit. To se ale moc neděje. Maximálně se na to specializují různé firmy, které na koupi zaplombované nemovitosti pod cenou vydělají. Nebo těmto firmám dá dlužník nemovitost do zástavy, tato firma exekutora vyplatí a dlužník splácí jí. Někdy, většinou, je to pro zadluženého majitele nemovitosti z louže pod okap. Firmy sází na to, že člověk, který už byl jednou v exekuci, dlouho splácet nevydrží a o nemovitost přijde. A firma ji nabyde do svého vlastnictví.

Logicky si tu nemovitost exekutor raději prodá sám. Protože třeba z dlužné částky 30 000,- Kč narostou náklady exekutora (dražba, odhad a výdělek, pardon, poplatky, úroky…) i na více než 350 000,- Kč. Nemovitost se prodá třeba i výrazně pod tržní cenou. Možnost, že by se s exekutorem někdo z takto postižených soudil, je méně než menší. Ti lidé na to nemají peníze.

Dalším postupem exekutora je obeslání zaměstnavatele a ten musí zaměstnanci - dlužníkovi strhávat dlužnou částku ze mzdy. To, co dlužníkovi po odečtení splátky dluhu zůstane, to, na co má ze zákona nárok, aby přežil, mu vyplatí. V 99 % zbytek mzdy zaměstnavatel zašle na bankovní účet. A tady je další problém. Protože při obstavení majetku samozřejmě exekutor obstaví i bankovní účty. Takže zbytek výplaty, kdy už to, co bylo možné strhnout, strženo bylo, přijde na dlužníkův účet a co se stane? K výplatě se nedostane. Banka vlastníkovi účtu (dlužníkovi) jednorázově vyplatí zákonné minimum ve výši trojnásobku životního minima. To činí v roce 2024 částku 14 580,- Kč.

Představme si, že dlužník bude nadále chodit do zaměstnání. Další měsíc mu zaměstnavatel opět strhne částku vypočítanou podle zákona a zbytek odešle na účet. Na ten účet, ze kterého už nelze vybrat ani korunu. Nepřipadá vám to poněkud zvláštní? Na ten zbytek výplaty by přece už neměl mít exekutor nárok. Protože podle tohoto postupu by také dlužník mohl umřít hlady a co s mrtvým dlužníkem, že? Z toho už nic nekápne.

V této chvíli buď dlužníci musí požádat zaměstnavatele o výplatu zbylé mzdy v hotovosti, podle §142 odst. 3 zákoníku práce. Nebo požádat někoho z rodiny, či známých, aby mu mohla chodit výplata k nim na účet nebo zmizet ze zaměstnání do šedé zóny ekonomiky, a to v zájmu přežití.

Anebo využít chráněný účet. Ten však bohužel není úplně ideální. Není možné na něj vkládat hotovost. Například si vyberete peníze v hotovosti na nějakou věc, z toho vám nečekaně zbyde stokoruna. A vy už nemáte možnost si ji znovu na účet vložit. Nelze na účet ani posílat jiné platby, než ty povolené zákonem.

Založení chráněného účtu není zrovna jednoduché, spíš pořádně komplikované. To většinu dlužníků od založení chráněného účtu odrazuje. Musí se žádat u soudu o povolení otevřít si chráněný účet, u zaměstnavatele o potvrzení, že tam bude zasílat mzdu a spousta dalších potvrzení a žádostí. Paradoxem je, že chráněný účet si dlužník musí otevřít u banky, u které už má klasický bankovní účet. Pokud ho nemá, musí si ho založit, požádat exekutora, aby účet obstavil a pak teprve požádat banku o založení chráněného účtu. Což nebývá otázkou dne.

Například v Německu je možná pouze exekuce na plat nebo majetek a to ještě musí být prokázáno, že majetek skutečně patří dlužníkovi a ne jako u nás, kdy exekutor může v podstatě vstoupit do jakýchkoliv prostor, o kterých se domnívá, že je tam majetek dlužníka a zabavovat i to, co dlužníkovi vůbec nepatří.

Myslím, že by bylo třeba udělat z exekucí nástroj na vymáhání dlužných částek, bez zbytečně mnohonásobně navýšených poplatků, místo nástroje na, mnohdy až nemravné, obohacování soudních exekutorů. Státní exekutoři místo soukromých by mohla být ta cesta.

Zdroj:

statistiky.ekcr.info

ebankrot.cz

Česká národní banka

Aktuálně.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz