Hlavní obsah
Cestování

Pramen Vltavy na Šumavě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Pramen Vltavy je symbolickým pramenem u jihovýchodního svahu Černé hory 600 metrů od německé hranice nedaleko Kvildy. Je to jedno z nejoblíbenějších míst Šumavy.

Článek

Pramen naší nejdelší řeky Vltavy je jejím nejzazším prameništěm. Nachází se v nadmořské výšce 1172 metrů. Potůček, zvaný Černý potok, teče od pramene k Borovýma Ladám a dál se označuje za Teplou Vltavu a od soutoku se Studenou Vltavou pokračuje jako Vltava.

Celá oblast kolem Pramenů Vltavy přísluší do chráněných území evropského významu Natura 2000 a patří i do seznamu nejdůležitějších mokřadů chráněných mezinárodní Ramsarskou úmluvou.

V této oblasti se nachází velké množství vzácných rostlin jako kriticky ohrožená orchidej bradáček srdčitý, dalšími jsou prstnatec májový nebo dřípatka horská. Z ohrožených živočichů je to třeba rys ostrovid, tetřev hlušec, puštík bělavý, spousta druhů motýlů a další. Dnes se tu objevuje i vlk.

Pramen je obklopen kameny a za sucha bývá i bez vody.

Z Kvildy vede šestikilometrová stezka asfaltovou cestou po modré turistické značce. Z Modravy turisté jdou po červené turistické značce necelých 10 kilometrů a cyklisté si najedou asi 12 kilometrů.

Můj poznatek: Okolí stezky od Kvildy i přímo u pramene Vltavy je velmi znečištěné od turistů. Z pramene se před lety dalo napít, ale dnes už bych to nezkoušela, protože turisté hází do vody mince i bordel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám