Hlavní obsah
Lidé a společnost

Prsa, ňadra…

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/podprsenka-%C5%BEena-pulovr-%C4%8Derven%C3%A9-2306600/

cenzura

Podle mnohých není na ženě nic více lákavého. Podle některých je to hlavně ozdoba a objekt touhy. Skoro pro všechny je to však zdroj, díky kterému jsme na světě.

Článek

Ženská ňadra, jsou něco, co muži milují. A milují je i ženy, které jsou na ženy. Je to jedna z hlavních věcí, která je na ženě vidět a v naší kultuře jsou jednoznačně vnímána jako erotický symbol. A jejich obnažení a zobrazení je vnímáno jako něco, co je proti „dobrým mravům“. Proč?

Proč jsou ženská prsa něco, co nás ohrožuje? Proč je to něco, co je tabu? Proč je jejich zobrazení vnímáno jako neslušné? A je tu mnoho dalších proč… K tomu mne napadají otázky, kdo na to přišel, kdo to určil, kde se to vzalo…

Většina z nás, lidí, se s prsem setká hned v prvních minutách po narození. A ke svému životu je potřebuje několik měsíců, protože lidské mládě není schopno přijmout jinou potravu než mateřské, či jiné, mléko. Díky kojení vzniká mezi matkou a dítětem vztah, který je na celý život. Jako muž závidím ženám, že jsou něčeho takového schopny.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/%C5%BEena-kojen%C3%AD-d%C3%ADt%C4%9B-novorozen%C3%BD-prsa-841501/

kojení

A věřili byste tomu, že je kojení považováno za nevhodnou a pohoršující činnost. za činnost, kvůli které můžete být i vyhozeni třeba z banky? Je to tak… Zkuste si to vyhledat na internetu. Najdete i takové názory, že kojení je natolik intimní, že je srovnáváno se sexem na veřejnosti. Tady nesouhlasím. V autobusu několikrát došlo k tomu, že žena kojila. Přijde mi to normální - dítě má hlad a tak dostane najíst to nejlepší, co je k dispozici. A co mě potěšilo, že to nikdy nikdo nekomentoval a nijak si nestěžoval.

Přitom ještě nedávno, ve středověku i začátkem novověku, bylo kojení něco, co nikdo neřešil. I celková nahota bylo něco běžného a normálního. I na církevních poutích často spali v nocležnách, útulcích, herbercích… muži i ženy v jedné velké posteli nazí. Když přišel někdo promoklý do krčmy, svlékl se a oblečení si sušil u ohně. Svou nahotou nikoho nepohoršoval. V méně rozvinutých kulturách je nahota stále běžná. A nikdo se nad nikým nepohoršuje a nikdo se na nikoho nevrhá…

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/%C5%BEena-domorod%C3%BD-himba-kmen-%C4%8Dlov%C4%9Bk-5593440/

Žena himba

V naší kultuře je toto nepředstavitelné. Přitom v kulturách, kde není nahota tabu je daleko méně sexuálního obtěžování a do příchodu misionářů nikoho ani nenapadlo považovat nahotu za problém. A mimochodem i v těchto kulturách je často pohlavní styk intimní záležitostí, která se na veřejnosti nedělá. A v podstatě tam neexistují sexuálně motivované zločiny.

S příchodem protestantských církví přichází puritánství a další směry, které vedly až k takovému extrému, kdy se za neslušné považoval i pohled na vlastní nahé tělo. V některých náboženstvích je kultura a společnost nakloněna úplnému zahalování žen. Tam je neslušné i vidět odhalené oči. A přiznám se, že oči mě daleko častěji zajímají více, jak jiné části ženského těla. I v našich končinách mohla být docela nedávno žena odsouzena za přílišné odhalování na veřejnosti byť ukázala třeba jen kotník. Nebo měla na sobě kalhoty! jaká hrůza!

Přijde mi, že současná společnost neví, co chce. A přijde mi, že některé změny se dějí příliš rychle. Na jedné straně je stále častěji voláno po různých svobodách a uvolněních, na druhou stranu jsou tu hlasy, které říkají už dost. Trendy v oblékání vedou k čím dál většímu odhalování. Spodní prádlo se pomalu stává prádlem svrchním. Případně je svrchní prádlo takové, že je i díky němu vše vidět. Z nepředstavitelné situace, kdy ženám byly v kalhotách vidět nohy, jsou jim dnes v kalhotách vidět veškeré záhyby na těle. Z něčeho dříve šokujícího a nepředstavitelného se stává norma… Je už jen otázkou vkusu a soudnosti komu se to líbí a komu ne. Je tu i riziko, které to sebou přináší.

Je potřeba zmínit, že zde jsou jedinci, kteří mají odhalování těla natolik zafixováno, jako určitou formu předehry a výzvy, že nevědí, co s tím množstvím, které teď všude je. Záleží pak na osobnosti takového člověka, na jeho výchově a prostředí ve kterém vyrůstal, jak s touto situací naloží. Jsou to většinou majitelé těch hlasů proti, o kterých jsem psal výše. A taky to jsou často lidé, z kterých by měl radost Freud.

Velkým tématem je odhalování v médiích a na internetu. V televizi jsou normy, co může a co nemůže být vidět v kolik hodin. Internet je plný článků o tom, jak která celebrita odhalila to i ono. V „seriózním mediu“ může být problém již jen další fotka tohoto článku. Na některých sociálních sítích by její zveřejnění bez křížků byl důvod k zákazu uživatele.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/cenzura-nah%C3%A1-%C5%BEena-p%C3%B3zov%C3%A1n%C3%AD-model-2804641/

prsa cenzura

Různá pravidla ohledně zobrazování nahoty a hlavně její tabuizace stojí za tím, že v nahotě je hodně peněz. Kdyby byla nahota na veřejnosti normální, nebylo by o čem u celebrit psát. Nemohl by nikdo nikoho nahotou vydírat. Nemohl by nikdo na nahotě vydělávat.

A taky je zde velmi důležité, jak člověk vnímá vlastní nahotu…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám