Hlavní obsah

Chudý svářeč nebo bohatý profesor? Proč vybírat na bohaté 10 milionů?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Nebo se pletu? Byl snad zemřelý úspěšný profesor psychologie Ptáček chudý člověk a jeho rodina zůstala v zoufalé finanční situaci. Je snad žádost o 10 milionů na „živobytí“ vhodná a morální?

Článek

Kdo je bohatý? Lze tímto slovem označit profesně úspěšného, mediálně známého profesora psychologie a uznávaného odborníka? Chudobou či podprůměrným příjmem jistě netrpěl. On ani jeho rodina.

Výpisy z katastru nemovitostí, které dokládají rodinný majetek, už kolují na netu to jen potvrzují. To není majetek chudého potřebného.

Adresu vilky jsem dávat nechci. Kdo chce, jistě si ji najde. I ostatní majetek lze dohledat. Závist? Ne. Jen znechucení. Takhle v Česku bydlí lidé pro které vybírá peníze charita? Co na to říci…

Stane se charitativní platforma místem kde méně majetní budou vybírat miliony pro bohaté rodiny, které si chtějí udržet svůj vysoký životní standart?

Co by na to řekla rodina chudého svářeče pana Matějíčka? I ta na Doniu má sbírku. Otec rodiny zemřel nečekaně na infarkt. Maminka zůstala sama na mateřské dovolené se dvěma dětmi. 4 a 1 rok. Bydlí spolu v malém domku kde probíhá započatá rekonstrukce. Rodina zůstala bez příjmu.

U příběhu nešťastné rodiny, která nemá u svého životního smutného příběhu stanovenou cílovou částku, hledí u nás z fotky obyčejní a ne příliš fotogeničtí lidé. Jejich příběh dárce nezaujal. Zatím poslali „pouze“ 470 000. Jistě jim tyto peníze pomohou udržet skromný domov a pomohou řešit nutné výdaje maminky na mateřské.

Na Doniu jsou i další příběhy chudobou ohrožených vdov. Ani u jejich sbírek nejsou, až na jednu milionovou výjimku, vysoké sumy.

Všem dárcům děkuji. Toto jsou skutečně potřební.

Potom tu máme na Doniu jiný příběh. Mediálně známého a úspěšného lékaře - psychologa. Profesor Ptáček byl jistě finančně dobře ohodnocený odborník, který pro svou rodinu svou prací zajistil nadstandartní životní styl. Už známá realita to jen potvrzuje.

Nechce tu snad nikdo tvrdit, že jeho rodina žila od výplaty k výplatě ve velmi skromných poměrech? Jako rodina dělníka z prvního příběhu?

Už jen žádost pod sbírkou tomu nenasvědčuje. Kamarádky vdovy a s jejím souhlasem, prosí veřejnost rovnou o 10000000. Slovy deset milionů. Bohatství a snovou částku, která by pro většinu Čechů znamenala finančně zajištěný celý život. Na co?

Na placení hypotéky a na běžné platby domácnosti i vybavení pro děti. Než se vyřídí dědické řízení.

V prvním příběhu zemřelého dělníka je naznačena majetková situace rodiny. U rodiny profesora Ptáčka tomu tak není, hovoří se pouze o placení hypotéky. Skromný malý domeček v rekonstrukci to opravdu není.

U příběhu profesora Ptáčka a neskromné žádosti o 10 milionů se již hromadí peníze. Dárci zaslali již skoro dva a půl milionu. Co je k tomu přimělo? Kvalitní profesionální fotka vizuálně fotogenické krásné rodiny nebo snad její údajné finanční ohrožení chudobou? Děti nebudou mít ani na pastelky do školy?

Zatím je to pětkrát větší částka, než pro chudou vdovu a maminku na mateřské. Dělník toho po sobě jistě moc nezanechal a svou smrt si dobrovolně nevybral. Zde potřebu sbírky chápu.

Kolik toho po sobě zanechal mediálně známý a úspěšný profesor psychologie. Sebevrah, který rodinu opustil dobrovolně. Opravdu to nebyl bohatý člověk? Bylo toho tak málo, že není jeho ženě trapné vybírat peníze na charitě? Ona sama je učitelka se solidním příjmem. Je zdravá a zdravé jsou i její děti.

Na co chce těch deset milionů? Na udržení vysokého životního standartu, na který byla její rodina zvyklá? Jinak to nejde?

Je tato charita opravdu potřebná? Jistě, ať si každý posílá peníze komu chce a na co chce. Motivaci dárců přispívajících po pár stovkách opravdu nechápu.

Proč posílají peníze bohaté rodině, která z mého pohledu žádá ve sbírce nestoudně vysokou částku? Proč nepošlou peníze raději těm chudým, kteří toho tolik nežádají a jsou v úplně jiné situaci.

Je zde charita opravdu od toho, aby si bohatí lidé řekli o deset milionů na udržení svého života na vysoké noze? Nemohou po odchodu živitele rodiny zchudnout a žít skromněji jako ostatní?

Žádost o 10 milionů od bohaté rodiny, kde její živitel vydělával mnohem více než průměr, hodnotím jako nemorální sprostotu.

Jako drzost a urážku charity.

Nebo mi něco uniklo? Charita už není určena jen pro chudé vdovy a děti ohrožené skutečnou bídou, zdravotně postižené, nemocné či dokonce umírající? Vybíráme i pro zdravé a bohaté?

Pokud jsou mé spekulace a už získané informace o bohatství rodiny profesora Ptáčka mylné, vdova je opravdu chudá a děti ohroženy chudobou, tak jistě nebudu mít problém se omluvit a pomoci.

Nikoliv ovšem částkou 10 milionů kterou požaduje, tu stejně nemám. Mohu pomoci pouze skromněji, tak jak činím na charitu. Mohu ji zaslat pro synka obnošené šaty. Jsou ještě dobré a unosí je.

Chudou vdovu to jistě neurazí.

Tu bohatou bude hanba a trapnost fackovat…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz