Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poslední den krále české hudby: Ještě ráno mluvil o oslavě, navečer na zahradě stiskl spoušť pistole

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Zdálo se, že má úplně všechno. Obří kariéru, nevyčerpatelné konto, krásnou ženu a syna. Přesto proti sobě král české hudby obrátil hlaveň pistole a stiskl spoušť

Článek

Jak často vyslovujete větu „něco za něco“? Autor největších hitů a osobní přítel Karla Gotta, ten, který vdechl život Drákulovi i muzikálům Noc na Karlštejně, by o tom mohl vyprávět. V roce 1993 mu zemřela na rakovinu jeho první žena Hana. Leukemie ho o sedm let později připravila o milovanou dcerku Klárku. A také se říkalo, že ho něco trápilo. Byly to dluhy, neúspěchy nových muzikálů, či snad dokonce zákeřná choroba, která i jemu chce zkrátit život? A hlavně, je to důvod, proč si sáhnout na život.

Poslední nákup v sámošce

Na kalendářích se objevilo datum 28. ledna 2007. Slavný hitmaker má v tu chvíli před sebou poslední hodiny svého života. Je sice neděle, ale on zůstal doma sám. Manželka Vendula i se synem Kubou jsou právě na Šumavě. Vzorná studentka dělá na Lipně závěrečné zkoušky z marketingu. Slaměný vdovec se ale dokáže zabavit sám. Jen, co prohodí pár slov se zahradníkem, vyráží do místní samoobsluhy. Není ještě jedenáct, když si tam kupuje několik rohlíků, šunkový salám a také čerstvý denní tisk.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Vůbec nic nenasvědčuje tomu, že by v tu chvíli plánoval podvečerní cestu na druhý břeh. Naopak, když potká majitele místní pizzerie, říká mu, že hned jak se studentka Vendula vrátí domů, zajdou tam na malou oslavu. Vůbec nepochybuje o tom, že by zkoušky nezvládla. Odhadl to tenkrát naprosto přesně. „Mám to v kapse,“ chlubí se mu nadšeně jeho žena do telefonu. A stejně v pohodě je prý i malý Kuba, který se o víkendu pilně učil bobovat a moc se těší, jak to tátovi předvede. Pak zavolá ještě jednou. To, aby mu sdělila, ať si nedělá starosti s večeří. Staví se v oblíbené čínské restauraci pro něco dobrého. „A pak už jen pusu, všechno ostatní si řekneme. Vždyť za chvilku budeme doma.“

V tu chvíli ztichly všechny múzy

Ta chvilka trvala asi hodinu. Podle oficiální vyšetřovací verze stačil za tu dobu slavný hudební skladatel vyndat ze sejfu svou legálně drženou pistoli, vzít si na sebe oblíbený svetr a pak, rychle, dokud Jakub s mámou jsou ještě někde na cestě z Lipna, vyjít na zahradu, kde si přiložil pistoli ke spánku a vystřelil. Faktem zůstává, že když zbytek rodiny dorazil, našla paní Vendula svého muže ležet na zemi v tratolišti krve. O chvíli později pak volala na tísňovou linku. Později už tuto informaci přebírají agentury a sdělovací prostředky. A my se naprosto šokovaní dozvídáme, že slavný Karel Svoboda už nežije.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz