Hlavní obsah
Jídlo a pití

Buďme fresh, třeba s džusem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Barešová

Trendem je žít zdravě a za tím účelem i fast foody, které jinak spíše odsuzujeme, ale stejně v nich nakupujeme, nabízí džusy z čerstvého ovoce či zeleniny.

Článek

Být zdravý, to je takové to zaklínadlo, které si navzájem přejeme nejen o vánočních svátcích. I do nového roku chceme hlavně zdraví, hlavně když se oslava konce předešlého protáhne a vzbudíme se s bolehlavem.

Naše zažité návyky však zrovna zdravé nejsou, obvykle si po ránu dáme kávu, někdo čaj, k tomu přidáme něco sladkého nebo slaného, zpravidla z pekárny (takže je v tom mouka nebo cukr, tedy bílé jedy – určitě jste si o nich už něco četli), někdo raději vůbec nesnídá nebo začne den s miskou ovoce (to určitě chválím) a někdo zvolí džus.

Problematika stravování mě zajímá dlouhodobě, protože každou chvíli zjišťuji, co děláme špatně, co je zrovna moderní, aby se za čas všechno šmahem škrtlo a vrátili jsme se k jídelníčku našich babiček. Upřímně řečeno, já na něm nevidím nic špatného, moje babičky byly šetrné a vařily poměrně zdravě, snad až na koblihy a palačinky nebo jiná těsta smažená na oleji. Koblihy s mákem byly nezdravé, ale ták dobré. Jenomže v dnešní době by už u nás asi neprošly, raději si dáme čerstvý džus.

Takový džus by měl mít samé benefity. Kromě dobré chuti a variabilních kombinací by snad měl obsahovat jenom prospěšné látky. Vitamíny, vlákninu. Moje představa, jak jedna sklenka lahodného džusu krásně nastartuje můj imunitní systém, ovšem vzala za své po přečtení výsledků vzorků fresh ovocných a zeleninových šťáv, kdy se kontrolní orgán zaměřil právě na benefity, které nám tyto nápoje poskytují/neposkytují.

Na sedmi provozovnách bylo odebráno 10 vzorků a následně byla vyhodnocena případná zdravotní rizika. Přiznám se, že při konzumaci ovocného džusu by mě zrovna nenapadlo hledat v nich pesticidy, ale jak je vidno ve zprávě, ty tam jsou. Naštěstí se jednalo o množství pod hranicí přípustného limitu. Při posuzování se pak hodnotilo, jaké vlivy výskyt pesticidů v nápoji způsobují. Vyhodnocením se došlo k závěru, že vliv má zpracování ovoce, mytí, udržování a míchání různých složek, teplota v chladícím zařízení, pečlivá hygiena prkénka i pomůcek na krájení.

Spotřebiteli se doporučuje dívat, z jakých surovin se džusy připravují, jak se při přípravě postupuje, jakou mají suroviny kondici, zda jsou řádné omyté a oloupané, ale i na čem je džus připraven. Je to docela důležité i z hlediska benefitu, který především očekáváme, aniž bychom přemýšleli o tom, jestli je to reálné, vitamín C. Překvapením bylo, že u džusů, které byly získány lisováním, ve výsledné šťávě zůstal vitamín zachován, ale při zpracování surovin jinou formou došlo k jeho významné likvidaci. Lisování, strouhání, krájení a oxidace, stejně jako konzumace s delším časovým odstupem prostě vitamínu neprospívá.

Takže až si připijete na zdraví nějakým čerstvým džusem, investujte raději do lisovaného a nenechte ho dlouho stát. Přeji vám hodně zdraví.

Zdroj: zde

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám