Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak šetřily naše babičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Barešová

Udělaly z mála moc. Návštěva nikdy neodešla bez pohoštění a bez dobré nálady. Na stole nechyběl koláč a přitom se vyšlo s málem.

Článek

My sice pořád nadáváme, jak se všechno zdražuje, na druhou stranu kupujeme drahé suroviny, mražená jídla, jíme v restauracích bez práce a klidně vyhazujeme zbytky z lednice, ačkoli by se daly při troše fantazie spotřebovat. Tohle by babičky netrpěly. Však přece víte, že dobrá hospodyňka musí přes plot skočit pro pírko. Skáčete? Nejspíš máte doma nějaké deky proti alergii a ty mají k peří hodně daleko.

To babičky se činily. Sice se nemusely hrbit nad počítačem, zato se oháněly při pořádné práci. Zatopit, zadělat, nakrmit drobotinu, vymyslet něco k obědu i ke svačině, pozašívat potrhané prádlo, vyrobit nějaký nový módní výstřelek, aby to moc nestálo, a přitom to splnilo účel, třeba přeplést svetr. Žádné nakupování v butiku nebo na trhu, hezky ruční práce! Však stačilo pár večerů u rádia a později u televize.

Ponožky se štupovaly. Takové štupování bylo umění! Kdo neměl speciální hříbek, navlékl na naběračku, vzal si štupovací nit a jehlu a pak musel přesně vyšívat do čtverce cik a cak, aby se díra zakryla a ponožka ještě dlouho sloužila. To štupování bylo umělecké dílo, které jsem nikdy nezvládla. A jak přicházely na trh ponožky z východu, hříbek někam zapadl a už ho nemůžu najít. Ovšem kvalita ponožek dost utrpěla.

K jídlu se podávaly samé vybrané lahůdky. Polévka s buchtami, namazaný chleba s máslem nebo sádlem a kousek ovoce. Kdepak bageta! Kus poctivého chleba jen tak posoleného a bílá káva k večeři bohatě stačily. Nebo placka z brambor pečená na kamnech. To byla chuť a té zábavy okolo! Však si pamatuji, jak jsme na ně jako děti čekaly ve frontě a dusily se u kamen za vzájemného pošťuchování, kdo byl dřív. Když se na ně zadělávalo v hluboké kovové míse, babička spolu s mícháním přidala kus lásky. Dneska se placky asi na kamnech nepečou a zadělává se v mixeru. Ale ten lásku nepřidá! A co teprve taková lahůdka jako sádlo! Kdo ještě škvaří? Nebo si dáváte škvarečky a sádlo s cibulkou? Nebojíte se cholesterolu?

Trochu se bojím, že úplně vymizí ruční práce. Výborný relax, u kterého se mozek úplně odpoutá od reality. Vyšívání, pletení a háčkování. Paličkování a šití. Musí se zapojit fantazie, práce oběma rukama zatěžuje obě hemisféry, což je pro mozek výborné. Vyšívání třeba není jen výsadou žen, sama znám dva muže, kteří se věnují vyšívání obrazů a nádherně.

Ovšem na čas a soustředění je to činnost hodně náročná, vhodná na dlouhé zimní večery, které se zase víc a víc přibližují a připomínají Vánoce, kdy bude třeba vymyslet nějaké dárečky. Ty vlastnoručně vyrobené jsou nejlepší. Sice nejsou tak dokonalé jako ty z obchodu, ale je v nich kouzlo. Kousek srdce dárce. Začínám se těšit na Ježíška, co mi letos asi vyrobí? Docela by se mi hodily pletené bačkory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám