Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kde je blb, tam je nebezpečno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: A. Barešová

„Nejhorší srážka v životě je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem.“

Článek

Ačkoli jsou citáty téměř historické, pořád mají svoji platnost. I Murphy ve svých zákonech si blbosti všiml: „Ten, kdo je blbej, tak blbým zůstane a žádný doktor ho nevyléčí.“ Nebo „Jenom blbec je schopen zopakovat práci jiného blbce.“

Blbost je asi věčná a nejspíš se s ní každý někdy potkal.

Po dobu svého pracovního života se stále setkávám s lidmi, kteří buď:

1) neznají svá práva nebo

2) je znají, ale nevadí jim bezpráví,

3) vadí jim bezpráví, ale neozvou se, popřípadě

4) se ozvou a nechají se ukecat.

Pokud se nenechají udolat, většinou vyhrají. Tedy - pokud se nepotkají s blbem. V takovém případě vždy hrozí určité riziko, že blb má vždycky pravdu, byť by to bylo zakotveno v ústavě přesně naopak. Nebudu uvádět konkrétní příklady, nejspíš má každý nějaký vlastní.

Nechci však, aby to vyznělo, že by se dal „blbem“ označit kdokoli. Postava neurčitého charakteru může evokovat představy a mně se teď nikdo nevybavuje. V podstatě by blbem mohl být označen i chytrák. Nejedná se o nikoho na žádné konkrétní společenské úrovni, v žádné konkrétní funkci, osobu žádné hodnosti. Bohužel nemohu napsat nepravdivou informaci, že se v naší společnosti blb nevyskytuje. A jak! Výjimkou nejsou ani ženy, ani muži.

Obranou proti takovému jedinci (jedincům, množině) je pouze znásobení veškerého úsilí. Zahrnuje zejména

a) vyznat se ve svých právech,

b) nedovolit bezpráví,

c) ozvat se,

d) nenechat se ukecat a

e) využít zdravý rozum.

A do třetice citát Jana Wericha: „Lidé jsou různé. Blbé a pitomé.“ Ale všichni mají vlastní úsudek, jistě uznávají fér pravidla a jsou ochotni si navzájem vypomoci. Jejich existence je známa dlouhodobě, o čemž svědčí citáty a historie by je určitě vystopovala od nepaměti. Kde je blb, tam je nebezpečno. A já souhlasím. Usuzuji, že se vyskytují všude ve světě.

V skrytu duše jen tajně doufám, že nějakého blba nenapadne blby klonovat!

PS: Pokud by některého čtenáře omylem napadlo, že je blb, pak určitě není. Občasné zblbnutí není na škodu. Může jít o zastírací manévr, který na blby spolehlivě funguje. Opravdový blb si pravdu nikdy nepřipustí. Ostatní mají obvykle smysl pro humor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám