Článek
Autor je americký biochemik, který se specializuje na vliv výživy na dlouhodobé zdraví. Je známý svou obhajobou nízkotučné a celistvé rostlinné stravy. Jeho publikace Čínská studie“ se stala jednou z nejprodávanějších amerických knih o výživě. Je to nejobsáhlejší a nejucelenější studie o zdraví a výživě, které kdy byla v dějinách moderní medicíny provedena.
O tom, že strava velmi ovlivňuje náš zdravotní stav, jsem od mládí přesvědčená. Jednak vlivem studia, jednak sama ze své zkušenosti, kdy mne zdravotní stav donutil částečně změnit své zdravotní zvyklosti a později se efekt dostavil. Ostatně to není nic nového, známe spoustu diet, které musíme dodržovat a nikoli proto, abychom dosáhli štíhlé postavy. To nás učili už ve škole.
Z podkladů, které jsem si za předchozího života nastudovala, jsem se také leccos dozvěděla a za účelem štíhlejší linie jsem také vyzkoušela spoustu rad, které měly být zaručeně zdravé a doporučené jako ten nejlepší životní styl. U některých rad mi zasvítila pomyslná červená kontrolka, kdy mě cosi varovalo, že to není zrovna nejlepší. Móda je totiž vrtkavá a moje generace vyzkoušela mnoho módních způsobů zdravého životního stylu. Proto jsem byla zvědavá, jak to dopadlo právě v této studii, abych si mohla získané informace vyhodnotit.
Upřímně řečeno, ještě jsem to celé nedočetla, ale leccos už si mohu domyslet. A mnohé mě docela překvapilo, protože studie vypovídá, že skutečnost je jiná, než většina doporučení, že i některé směry výživy, které mohou dávat poměrně smysl a jsou možná účinné z hlediska hubnutí, mohou ublížit jinak a že pořád máme mnoho zkreslených informací o tom, co je pro nás dobré a co ne.
Autor doporučuje převážně veganskou stravu a v důsledku toho snížený příjem zpracovaných potravin a rafinovaných sacharidů. Jeho hlavní propagované myšlenky jsou, že bychom se neměli spoléhat pouze na doplňování živin jako způsobu výživy a geny jako určující faktory našeho zdraví. Ve svém zájmu bychom měli konzumovat celistvé potraviny rostlinného původu (veganská strava).
Campbell sám dodržuje z 99 % veganskou stravu od roku 1990, neboť spojuje konzumaci živočišných bílkovin s rozvojem rakoviny a srdečních chorob. Tvrdí, že kasein (bílkovina nacházející se v mléce savců) je nejvýznamnějším karcinogenem, který konzumujeme.
Čínská studie