Hlavní obsah
Zdraví

Proč si dávat v zimě kořeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Barešová

Přírodní medicína radí v rámci jídelníčku zařadit v zimě kořeny. Je to proto, že je v nich spousta důležitých látek, které potřebujeme na ochranu imunity.

Článek

V období zimy není přirozené jíst rajčata, okurky a saláty, které plodí v období léta.Do zimního jídelníčku je vhodné zařadit řepu, celer, bílou ředkev a mrkev. Proč? Pro plodnost, očistu i omlazení.

Červená řepa je významná pro silné srdce a obnovu tkání. V syrovém stavu obsahuje bohatě kyselinu listovou. To je vhodné například pro budoucí maminky, ale pozor, tepelnou úpravou se částečně ničí. V řepě dále najdeme křemík, draslík, železo, hořčík, vápník, zinek, jód a měď, vitamíny C, E a betakaroten v přírodní formě a také organické kyseliny. Je bohatá na vlákninu, stimuluje peristaltiku střev a čistí je od jedovatých usazenin. Podporuje činnost žaludku a jater. Zkuste si ji nastrouhat najemno s citrónovou zálivkou nebo uvařit doměkka a smíchat s nakrájenou naloženou okurkou. Obojí je velmi jednoduché a chutné kdykoli během dne.

Celer obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, například je významným zdrojem vitamínu B. Ten je důležitý pro zdravou kůži, nehty, vlasy, zdravá játra a střeva, ale především pro silné nervy. Může pomoci duši v boji proti stresu a depresím. Dalšími významnými vitamíny v celeru jsou C, A, K a E, stejně jako minerály draslík, hořčík, chróm, sodík, vápník, železo, zinek a jód. Minerály potřebujeme pro správné fungování těla. Je přírodním diuretikem, takže léčí ledviny i klouby. Dá se konzumovat syrový i vařený, přidávat do jídla, pod maso, nastrouhat a zamíchat do salátů.

Bílá ředkev je považována za účinný lék proti nachlazení, dezinfikuje ústní sliznice. Obsahuje hořčičné oleje a ty mají antibakteriální účinky, zbavují žaludek a střeva patologických a plísňových napadení, odstraňuje průjmy a nadýmání. Má vysoký podíl vlákniny a váže jedy a tukové substance, je proto výborná při hubnutí. Vysoký obsah vápníku a další účinné látky podporují prokrvování a vylučování vody z těla. Působí preventivně proti ledvinovým a žlučovým kaménkům. A jak ji upravovat? Nijak, stačí oloupat, nakrájet na kolečka a přikusovat k čemukoli jinému.

Mrkev, o té nejspíš od mateřské školky všichni víme, že je dobrá na oči. Má vliv na hojení ran, růst vlasů a nehtů. Pro svůj obsah betakarotenu chrání pokožku při opalování a pomáhá s jejím krásným zabarvením. Beta karoten pomáhá tělu v boji se stresem, znečištěným prostředím, udržuje v dobrém stavu všechny sliznice, regeneruje pleť a zlepšuje šeroslepost. Dokonce prý pomáhá v boji proti nádorům, syrová mrkev totiž obsahuje sacharid, který má silné protirakovinné účinky, ale varem se tato schopnost mrkve ztrácí. Dá se konzumovat v různých formách, nejcennější je samozřejmě syrová, stravitelnější je nastrouhaná.

Řepa, celer, bílá ředkev i mrkev se dají konzumovat jenom tak, očištěné a bez náročnější úpravy. Dají se spolu upéci nebo přidat k masu, dá se z nich dělat polévka a mohou se kombinovat s dalšími druhy zeleniny. Chcete-li mít všechny využitelné látky naráz, nastrouhejte od všeho trochu a zalijte jogurtovou zálivkou (rozředěný bílý jogurt s bylinkovým kořením). A je to!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám