Hlavní obsah
Cestování

Svatý Jan pod Skalou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Barešová

Nedaleko Berouna se nachází obec Svatý Jan pod Skalou, proslulé poutní místo.

Článek

V jarním období je to dobrá volba pro dobití energie po zimě. Procházka uprostřed zeleně, pod skalou, či mírný výstup s výhledem do nedalekého okolí pročistí myšlenky a potěší oko.

Legenda říká, že se zde roku 880 usadil první český křesťanský poustevník Ivan. Vedl skromný život plný odříkání. Jeho domovem byla jeskyně, vytvořená krasověním mohutné travertinové kupy, která vznikla usazováním vápenato-hořečnatých solí z minerálního pramene na úpatí skály. Jediným společníkem poustevníka Ivana byla ochočená laň seslaná Bohem, jež mu dávala mléko. Po návštěvě jeho jeskyně, která je přístupná veřejnosti, se Ivanovi ani nedivím. Přestože se může zdát, že život v jeskyni je nudný, toto místo určitě patří mezi další, která si člověk zamiluje.

Navštívila jsem ho ze zvědavosti, neboť Ivanovo lože a další místa zde údajně léčí některé choroby. Lůžko je kamenné, nepřístupné. Vše je ohrazeno provazem a popsáno veřejnosti. Po prohlídce jeskyně je návštěvníkům jasné, kdo tam údajně bydlel a každý si odnese zážitek spolu s legendou. Nevím, zda je spočinutí na loži opravdu účinné na nemoci pohybového ústrojí a další, jak se říká. Možná ano. Ležet v pohodlné posteli je asi méně zdravé. Ale každé páteři vyhovuje něco jiného. Jedna je rovná, druhá shrbená, nechci tudíž nikoho nabádat, aby si to vyzkoušel. Jediné, co mohu potvrdit po pobytu uvnitř, je krásný pocit. Zdálo se mi, jako bych uvnitř té jeskyně nechala balvan a při východu se cítila úplně jinak. Tak lehce… Je tam velmi příjemné vlhké ovzduší, vhodné pro alergiky, zejména na jaře mohou pocítit okamžitou úlevu.

Některá místa jako by opravdu dobíjela. Návštěvu Svatého Jana pod Skalou mohu vřele doporučit. V červnu se tam pravidelně koná pouť.

Foto: A. Barešová

jan2

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám