Hlavní obsah
Rodina a děti

Vyšetření školní zralosti: Tak co tam chcete napsat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Krauzová

Vyšetření školní zralosti provádějí pedagogicko-psychologické poradny na základě zprávy ze školky, od lékaře a vlastního vyšetření. Doporučení poradny je podkladem pro odklad nebo dřívější nástup do první třídy.

Článek

Modelová situace: Dvojčata, která se narodila v září, jsou ve skupině starších dětí -předškoláků, protože v jejich ročníku je málo dětí. Všichni spolužáci jdou k zápisu a příští rok má být celkově pět předškoláků a budou s menšími dětmi. Rodiče váhají, a tak se objednají na poradnu, ať jim poradí.

Holčička - extrovertní, komunikativní, kreativní a tvrdohlavá

Chlapeček - introvert, nemá rád změny a cizí prostředí, poslušný, přemýšlivý

Zpráva ze školky -holčička nezralá, nedbá pokynů učitele (možná povahový rys), příliš obdivovaná rodiči

- chlapeček - zralý, plní zadané úkoly, bezproblémový

Před vyšetřením - rodiče se s dětmi o návštěvě PPP baví, děti do školy chtějí, budou tam všichni jeho kamarádi

Den vyšetření:

Čekárna poradny - velká bílá místnost, sem tam obrázek, žádné hrací prvky, dlouhé čekání

Přicházejí dvě pracovnice, s rodiči si podají ruku a odvádějí si děti. Holčička okamžitě začne povídat, mlčí jen, když spí. Chlapeček se tváří, jako když jde na popravu, slzy na krajíčku, těžký stres. „Maminko, opravdu nemůžete jít s ním.“

Po deseti minutách je holčička zpět - zralá jít do první třídy. Po dvaceti minutách rodiče jdou za chlapečkem do kanceláře (úzká a tmavá nudle s kancelářským nábytkem, psacím stolem, sedací soupravou). „Skoro jsem ho nevyšetřila, nechtěl mluvit, ale pak jsme to nějak dali.“ Je nezralý.

Chlapečka teď chápu, proč by se měl v cizím (dost sterilním a nepřátelském) prostředí bavit s úplně cizí ženou.

Ta vyšetření dopadla přesně obráceně než doporučení ze školky. „Tak co tam chcete napsat?“

Matka má pochybnosti, otec v tom má jasno - zralí oba. Nemůžeme je rozdělit a jak taky. Podle doporučení poradny, kde děti viděli pár minut v cizím prostředí? Podle školky, ve které děti tráví šest hodin denně, a učitelky je znají? Zralí oba, opakuje otec a zpráva je napsána.

V první a v dalších třídách se ukáže, že holčička má svou hlavu. Proč by měla malovat žluté kolečko, když růžové je hezčí. Chlapeček zvládnul změnu pomocí sestry a kamarádů a už byste nepoznali, že je introvert, který nemá rád změny.

Jako učitelka se setkám se zprávami z poradny a jsou jedna jako druhá. Poradny jsou zahlceny dětmi. Pokud by měly vydávat objektivní zprávy, musely by děti sledovat v jejich prostředí. Na to nejsou peníze, čas a hlavně vůle. Tak dělají pomocí různých testů ve svých kancelářích to, co se po nich chce stát a rodiče. Když rodič naléhá, tak tam napíšou alespoň podezření na…

S odklady školní docházky je to podobné. Dnes to není nic těžkého napsat, že dítě není zralé. Děti mají různé rady výslovnosti, odmítnou komunikovat v neznámém prostředí a na to se už odklad napsat dá.

Nechci rozhodně snižovat kvalitu práce PPP, ale tak, jak je to dnes nastavené, se z odborníků stali úředníci s razítkem, kteří vyhoví požadavkům, a to asi není to pravé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz