Hlavní obsah
Názory a úvahy

Budou oligarchové do budoucna dostávat pouze podmínky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Seznam.cz

Pro určité kruhy v ČR se hodí předstírat a popřípadě si i myslet, že Babiš je snad jediný zdejší oligarcha. V mocenském boji u nás jde ale samozřejmě o něco jiného než „dobro“ a „zlo“, Babiše a anti-Babiše. V článku se vsázím.

Článek

Jako jsou vypsány sázky na prezidentské kandidáty – a vlastníci sázkařských firem inzerují nyní i v ulicích -, bylo by jistě možné otevřít sázky na to, jaký bude konečný verdikt v kauze Babiš a Čapí hnízdo.

Pro osvěžení paměti českého diváctva je třeba zmínit, že k finále směřující stání se už týká pouze jedné „větve“ celé kauzy. Již během pěkných letních měsíců bylo oznámeno mluvčím (!) českých žalobců Cimbalou toto: „Prověřováním bylo primárně zjištěno, že reklama jako taková byla na farmě Čapí hnízdo realizována. Jako kruciální otázka, avšak problematická, se ukázala otázka určení rozsahu poskytnuté reklamy a následně ceny obvyklé (jejíž překročení však bez dalšího ještě nemusí dokládat podezření ze spáchání trestného činu)“.

Kruci písek, to je formulace, že!

Ukřižovaný za hříchy oligarchie (ale jen trochu)

Původně latinské slovo „kruciální“ se vyznačuje tím, že se v češtině nepoužívá, pan mluvčí (!) Cimbala se asi jen díval na nějaký americký seriál o právnících, přičemž slovo „crucial“ je v angličtině dost běžné.

Základ je ale „crux“, což znamená: kříž. Nepochybně závažná a ústřední záležitost, nebo také klíčová, jak by řekl beznadějný zástupce plebsu.

Kolik oligarchů a významnějších majitelů firem podle vás zneužívá dotační peníze, podvádí na daních u nás i skrze daňové ráje, používá služeb všemožných „kruciálních“ lidí, aby zneprůhlednili svou tvorbu zisku atd.? Dle ideologie, na níž se víceméně shodne Miroslav Kalousek s takovým Mikulášem Minářem z Milionu chvilek pro demokracii, je to možná jen jeden člověk. Anebo tedy jediný, který „je zapojen do politiky“. Kruciální otázka: je to pravda?

Rétorickou otázku lze docela uspokojivě zodpovědět už jen poukazem například na databázi sponzorů politických stran např. na stránce Hlídač státu - Hlídač státu. (hlidacstatu.cz). V případě větší ochoty drahých čtenářů k přemýšlení je možné nadnést analytickou otázku: jak souvisejí kroky a opatření prosazovaná například současnou vládou se zájmy nejbohatších 5 % populace, nejbohatšího 1 % či zlomku tohoto procenta.

A kdo chápe politiku spíše jako boj o moc ve společnosti nežli přehlídku motýlků a „hodnot“, může také cosi dovozovat ze struktury vlastnictví médií v ČR: Komu patří česká média: vlastníci a majitelé novin, webů, časopisů, televizí i rádií - Aktuálně.cz (aktualne.cz).

Spravedlnost je muška jenom zlatá

Delikátní – popřípadě delikatesní – otázkou je, nakolik se soudy v ČR řídí podle zájmu nejbohatších a nejmocnějších lidí u nás.

Právníci a soudci náležejí alespoň svou částí k finančně nejprivilegovanějším menšinám u nás. Lze říci, že ze současnéhomocenského uspořádání české společnosti významně profitují. Můžeme také doložit, že jmenování těchto lidí do jejich nejvyšších funkcí neprobíhá jen podle nějakých profesionálních kritérií, nýbrž také podle mocensky-politických.

Dále můžeme snad s vysokou dávkou pravděpodobnosti spekulovat, že skrze svou společenskou privilegovanost a mocenskou funkci jsou tito lidé spíše konzervativními stoupenci takové moci a takových politických sil, které zachovávají jejich privilegia.

Chce se tím říci, že soudy jsou u nás všechny zmanipulované? Ne. Existují některé relativně účinné mechanismy kontroly, jiné méně účinné, soudnictví je rovněž vystaveno riziku, že svým znevěrohodněním s sebou strhne celý systém moci a nadvlády.

V buržoazních společnostech bývá soudnictví opředeno závojem tajemné vyšší spravedlnosti, ačkoli se jedná o zcela člověčí záležitost. Pověstná dělba moci, o níž je poučen snad každý český žáček a česká žačka, prý garantuje, že soudní moc je „nezávislá“ (podobně jakou jsou „nezávislé“ centrální banky atd.).

Vsadíme se?

Píši shora o sázkových kancelářích (a při tomto zcela „nepolitickém“ tématu mávám jednomu z nejvýznamnějších oligarchických sponzorů politiky, Ivo Valentovi (viz HlídačStátu.cz), jakož i bývalému kandidátu na prezidenta, Horáčkovi). (Zajímavou souvislost se sázením, dotačními podvody a politikou mohou mít i tyto minulé soudní kauzy: Zastavil stíhání bývalého ministra i exšéfa Sazky. Kdo je státní zástupce Šaroch z kauzy Čapí hnízdo? | iROZHLAS - spolehlivé zprávy.)

Nenašel jsem bohužel možnost si vsadit na konečný verdikt v kauze Čapí hnízdo, který má být vynesen za tři dny (ode dneška, a to v pondělí 9. 1. 2023). Takže si pomyslně vsadím alespoň zde.

Myslím, že bude ponechán verdikt, který již byl předběžně oznámen a pro nějž byla již částečně připravena půda v médiích: Babiš dostane pouze podmínku a případně pokutu ve směšné níži z hlediska jeho bohatství jednoho z nejmocnějších českých kapitalistů.

Abych nezapomněl na jednu náležitost: pokud vyhraji, přál bych si větrník z buržoazní pražské cukrárny U Myšáka. Pokud prohraji, rozeběhnu se již následující den po vynesení rozsudku „od koně“ na Václavském náměstí pokud možno alespoň k Vodičkově.

Avšak o co jde skutečně

Můžeme to vyslovit pouze jako spekulaci: jde o to, že nějaké podstatnější potrestání Babiše by zakládalo „nebezpečný“ (ve skutečnosti žádoucí!) precedent pro rozhodování v kauzách dalších oligarchů a mocných lidí.

Zdá se také jako docela pravděpodobné, že jde prostě o „klinč“ v rámci frakčního boje ve vládnoucí třídě: Babiš by skrze svou mediální moc klidně mohl začít tematizovat kauzy jiných oligarchů a kapitalistů naopak spojených se současnou vládou, což by nepomohlo udržení určitého druhu výkonu moci a indoktrinace u nás. Jeví se tedy, že z těchto důvodů bude raději potrestán symbolicky (aby bylo divákům v českém koloseu něco předhozeno), ale česká oligarchická karavana (která je samozřejmě protidemokratická) pojede dál.

V ČR je nepochybně více než pár myslících lidí, popřípadě vědců, kteří jsou schopni této analýzy a zobecnění, ale kvůli strachu, popřípadě oproti pro ně dostatečné finanční a se společenským postavením spjaté odměně se naučili o těchto bezmála zjevných věcech držet ústa.

Je opravdu důležité si uvědomovat příkop mezi českou ideologií a českou realitou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz