Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč protestovat jenom proti Křetínskému?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Limity jsme my

Protest před sídlem Křetínského CNC v pražských Holešovicích 25. 10. 2023

Když protestujete proti politické nadvládě některých oligarchů, budete v novinách některých dalších označeni za „extremisty“.

Článek

„Tady si fosilní oligarcha kupuje veřejnou debatu,“ hlásá transparent protestujících z ekologického uskupení Limity jsme my.

V následujícím výčtu zaškrtni ty „hodné“ oligarchy: Křetínský, Tykač, Zach, Dědek, Barta, Bakala, Winkler, Lukačovič, Španěl, Babiš, Dospiva…

Daniel Křetínský vlastní mezi jinými věcmi nejčtenější český deník Blesk. Dále pravicově indoktrinační Info.cz spolupracující například s Mirkem Topolánkem z ODS nebo Reflex, který vždy rád poskytne prostor reakčněji zabarvené pravicové propagandě včetně útoků takového Alexandra Vondry z ODS na téměř jakákoli ekologická opatření.

Pak máte média oligarchy Lukačoviče, kam nyní píší „levicové naděje“ jako Apolena Rychlíková, Veronika Pehe nebo Matěj Metelec. Oligarchovi Lukačovičovi patří například i Novinky.cz, kde najdete mezi autory šturmery jako Tomský, Mitrofanov nebo Švamberk.

A právě Lukačovičovy Novinky píší o odkazované akci proti Křetínskému za použití slova „extremisté“ pro protestující. Disciplinovaný český poddaný si tedy poznamená: extremisté jsou neonacisté, teroristé z Hamásu - a klimaaktivisté. (Srov. můj článek o jazyku Novinek a dalších ve vztahu k protestům za omezení autodopravy.)

Co si dovolí říct mladí lidé z Limitů?

O „extremistech“ bývá v souvislosti s klimaaktivisty řeč také v ofenzivně-pravicově-doktrinářském Echu24 vytvořeném z peněz zbrojního oligarchy Ovčařího a nyní vlastněném oligarchou Španělem. (Tentokrát jsou protestující líčeni jako „aktivisté“, slovo „extremisté“ ale zazní od Křetínského mluvčího; a přebírají je tedy Novinky.) Nezapomínejte, že Echo24 bylo za roky 2020 a 2021 jedním z největších příjemců peněz rozdělovaných oligarchickým „Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky“, od něhož menší částku dostala i „levicová opozice“ v podobě Alarmu Deníku Referendum.

To už zde máte vypočtenu podstatnou část českého mediálního prostoru, který mají pod pohodlnou kontrolou nesouměřitelně bohatí oligarchičtí vlastníci. Dále máte ještě média oligarchy Bakaly (Respekt nyní mění majitele, ale zůstávají Hospodářské noviny, Aktuálně.cz, DVTV aj.). Oligarcha Bakala se patrně do větší míry zbavil bývalých akvizic ve fosilním průmyslu, a tak je jeho podřízeným novinářům občas dovoleno se zabývat - patřičně opatrně! - ekologickými tématy.

Protože je oligarchická dominance tak značná a protože Babiš je pouze jedním z oligarchů, navykli si méně přemýšliví a méně poctiví lidé papouškovat, že problémem je jeden Babiš (v jeho médiu se mimochodem píše také o „aktivistech“). Ale víte, jak byla vytvořena reklama - či propaganda - pro současnou pravicovou vládu a jí zcela spřízněného „slušného“ prezidenta? Chápete, jaké peníze a jaká mediální moc za tím stojí?

S podobnými penězi jako různé „nadace pro záchranu demokracie“ najdete spojeného i prezidenta - a např. Deník N. Tušíte patrně, jakou zlobbovanost můžete v klimatických otázkách očekávat od současné vlády. Chcete tedy hrát hru na „hodné“ oligarchy, jako je Winkler a Dědek, a „zlé“, jako je Babiš nebo Křetínský? (A „bývalé zlé“, jako je Bakala?) Nebo rozpoznáte, že nežijeme v nijak podstatné demokracii a budete příště demonstrovat třeba proti vlastníkům Deníku N, který zatím píše o „aktivistech“?

P.S. Máme zde v textu jeden odkaz na CNN Prima. Tak se podívejte, kdo ji vlastní a jak funguje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz