Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiřina Bohdalová, nejdéle hrající herečka na světě, doufá, že to dokope

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alan Light Wikimedia Commons CC-BY-2.0

Starší, než Jiřina Bohdalová, je americká herečka Eva Marie Saint (99), hrát však začala až v roce 1946

Vynikající herečka Jiřina Bohdalová se sice pomalu loučí se svojí kariérou, která trvá již neuvěřitelných 88 let, ale ještě přijala velkou hlavní roli. Slibuje, že to dá, protože chce.

Článek

I poté, co překročila devadesátku, stále natáčí, a dokonce v České televize pravidelně moderuje lifestylový magazín. Její kondice je přes nedávné zdravotní potíže tak úžasná, že si při natáčení svého prozatím posledního filmu „Svatá“ postěžovala, že ji v maskérně museli dělat starší. A vůbec nepřehání, na první ukázkách, odvysílaných Českou televizí, opravdu vypadá jako stařenka. Snímek, který natáčí režisér Jiří Strach, vznikl podle scénáře Marka Epsteina a tento tandem se podílel také na velmi úspěšném televizním filmu „Klec“, v němž Jiřina Bohdalová rovněž vytvořila hlavní roli.

Je co hrát

Strhující drama „Svatá“ vypráví příběh spisovatelky, která ve svých knihách popisuje dobu, kdy byla uvězněna ve stalinistickém gulagu v Sovětském svazu. V rozhovoru pro Českou televizi Jiřina Bohdalová prozradila, že scénář dostala ke svým devadesátinám, nicméně ji v něm prý Marek Epstein nešetřil: „A to je dobře. Protože zase, jak já ráda říkám, je tam maso na kosti a je co hrát.“ Na druhé straně přiznává, že dělat v jejím věku tak velkou roli není jednoduché, takže je mnohdy velice unavená: „Ale už to dokopu do konce. Jedná se o to, že chci a že to ještě dám,“ slibuje. Jiří Strach si však práci na již šestém filmu s Jiřinou Bohdalovou velmi pochvaluje: „Pracovat s ní, takřka třiadevadesátiletou, s tou energií, kterou Jiřina Bohdalová pořád má, to je dotek něčeho nadzemského a ojedinělého.“

Světová rekordmanka

Česká televize připomněla, že tato výjimečná herečka natočila svůj první film již ve čtyřech letech, bohužel však nebyl nikdy dokončen a uveden. Zmínila také, že je zapsána v české Knize rekordů jako herečka s nejdelší filmovou kariérou a že má za sebou více než 220 filmů. Podle moderátora Aleše Cibulky, který se dlouhodobě věnuje osudům slavných českých umělců, je Jiřina Bohdalová ve svém oboru dokonce i světovou rekordmankou.

A má pravdu. V zahraničí sice žije ještě několik hereček, co již překročily devadesátku, a dokonce i stovku, ty však svoji kariéru zahájily podstatně později, než ona. Malá „Jiřinka“ totiž vytvořila svoji první dětskou roličku v komedii „Pižla a Žižla hledají práci“, když jí bylo šest let. Dosud držela rekord nejstarší žijící herečky na světě Srbka Branka Veselinovič, ta však zemřela letos v únoru v požehnaném věku 104 let. Její kariéra ovšem trvala „pouhých“ 80 let, zatímco Jiřina Bohdalová je aktivní již 86 let, respektive 88, pokud počítáme i onen nedokončený snímek

Adéla Hofmanová

Zdroj: Česká televize, Český rozhlas,

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz