Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kam se hrabou hráči televizní show Zrádci na naše prolhané a proradné politiky?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lehotský Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0

Dění na hradě Křivoklát, kde se natáčí show Zrádci, leccos evokuje

Na novou reality show televize Prima Zrádci lze nahlížet ze dvou úhlů pohledu. Jednak jako na další zábavný zahraniční formát, který vítězně táhne světem, ale i na drsně aktuální politickou satiru.

Článek

U nás se vysílá právě v době nečekané vládní krize, která nemilosrdně odhaluje, kdo je kdo na naší politické scéně. Nicméně, nejen v Česku, ale i v zahraničí, se stále častěji stává neblahým pravidlem, že vítězem politických soubojů se stává ten největší lhář, který cynicky obelhává voliče a slibuje jim, co vše pro ně udělá, i když mu jde především o vlastní profit. Demoralizace společnosti došla dokonce tak daleko, že nezřídka jde o bezskrupulózní osoby, co mají potíže se zákonem, čelí trestním oznámením a hrozí jim vězení. Přesto kralují žebříčkům popularity a naivní, leckdy ale také vypočítaví voliči, jim dávají svůj hlas.

Kudla v zádech

Umění dobře promyšleného podvodu vás může dostat setsakramentsky daleko,“ říká cynicky moderátor Zrádců Vojtěch Kotek. A dodává ještě, že jde o hru, v níž vítězí nejen taktika a šikovnost, ale také lest a zrada. Mezi aktéry napínavé hry jsou totiž zrádci, kteří se tajně scházejí a rozhodnou, kterému ze spoluhráčů vrazí kudlu do zad a vyřadí ho tak zákeřně ze hry o život.

A právě kudla v zádech se stala námětem mnoha parodií a vtipů, jimiž český národ s geniálním smyslem pro humor, reaguje na to, jak dosud slušně se chovající český premiér Petr Fiala podrazil svého koaličního partnera, šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Telefonicky mu oznámil, že má „padáka“ a končí jako ministr i jako vicepremiér.

Stačí připomenout další trefnou koláž známého grafika Tomáše Břínka alias TMBK. Na ní zdraví ve sněmovně premiér s kudlou za zády Bartoše a říká mu: Tak hezký den, Ivane.

Političtí zrádci

Ještě více tristní je sledovat, jak se k premiérovi najednou ochotně přidávají další koaliční partneři a šéfa Pirátů cupují coby neschopného politika. Navzdory tomu, že vybudoval nejúspěšnější pirátskou stranu na světě, která se jako jediná dostala až do vlády. Hlavní chybou slušného a vzdělaného Ivana Bartoše se přitom především stalo, že podcenil politické zrádce. Napřed Piráti doplatili na spojenectví s hnutím STAN, které je na společné kandidátce do parlamentu „vykroužkovalo“ a v neposlední řadě na to, že vstoupili do vlády. Kvůli loajalitě, kterou navenek projevovali (i když často s velkým sebezapřením), proto ztratili image odvážných opozičních rebelů, nezatížených různými korupčními kauzami, jimž fandilo nemálo nespokojených voličů. Jenže právě kvůli vstupu do vlády je postupně začali ztrácet.

Nevěřte nikomu

Krutě výstižné je tak další pravidlo, které ve Zrádcíchvyhlašuje Vojtěch Kotek: Pokud bude váš úsudek chybný, zrádci budou zase o krok před vámi. A nabádá hráče, shromážděné u kulatého stolu: Nevěřte nikomu!

Není nijak překvapivé, že Piráti se dočkali také zrádcůve vlastní straně. Zatímco Ivan Bartoš je dnes a denně dehonestován jako ten, co zpackal digitalizaci stavebního řízení, ačkoliv na jiných ministerstvech nefunguje též, ministr zahraničí Jan Lipavský, který kvůli udržení prestižního postu rychle potápějící se pirátskou loď opustil, je naopak adorován. Navzdory tomu, že se většina politických komentátorů shoduje, že coby ministr zahraničí nijak zvláště nevynikal (obzvláště srovnáme-li ho s jeho výraznými předchůdci) a přízeň premiéra a prezidenta si zasloužil spíše díky poslušnosti. Sám se tím ale ocitl v nezáviděníhodné situaci, zatímco ho koaliční kolegové řadí do kategorie věrných, většina veřejnosti i samotných Pirátů ho považují za zrádce.

Přestože je paralela mezi Zrádci a děním na české politické scéně velmi nápadná, přece mezi nimi existuje zásadní rozdíl. Zatímco televizní reality show představuje pouhou zábavnou hru, dění kolem současné vládní krize v naší zemi tvrdou realitu.

Adéla Hofmanová

Zdroj: TV Prima, Facebook TMBK

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz