Hlavní obsah
Zdraví

Alkoholismus - závislost. Detoxifikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adiktolog Mgr. Radek Talpa

Adiktologická ambulance

Detoxifikace se obvykle provádí u těžších odvykacích stavů na všech látkách a je bezpodmínečně nutná u těžkých odvykacích stavů na alkoholu, benzodiazepinech a barbiturátech. Těžké odvykací stavy na těchto třech látkách mohou být i životu nebezpečné.

Článek

Detoxifikace

Detoxifikace je krátký pobyt ve specializovaném zdravotnickém zařízení obvykle po dobu 1 – 3 týdnů. Jste ve stavu nemocných a můžete pobírat nemocenskou.

Detoxifikace se obvykle provádí u těžších odvykacích stavů na všech látkách a je bezpodmínečně nutná u těžkých odvykacích stavů na alkoholu, benzodiazepinech a barbiturátech. Těžké odvykací stavy na těchto třech látkách mohou být i životu nebezpečné a neléčený pacient může i zemřít.

V průběhu detoxifikace jsou Vám průběžně podávány léky, které se pomalu, postupně vysazují. Nedojde tak k rozvoji těžkého odvykacího stavu. Pro pacienta je to daleko snesitelnější než vysazení alkoholu – látky bez podpůrné léčby a hlavně bezpečnější.

Detoxifikaci lze obecně udělat v každé nemocnici, ale ne všude jsou ochotni ji dělat.

Některá zařízení jsou specializovaná na detoxifikaci i s doprovodným programem. Jiná zařízení Vám udělají jen detox v běžném psychiatrickém provozu jiných pacientů.

V Praze lze detoxifikaci udělat na 3 místech, ale bohužel se na ni čeká týdny. V celé České republice je 25 zařízení, kde lze detoxifikaci provést a obvykle lze najít zařízení s volnou kapacitou do několika dnů. Seznam všech detoxifikačních oddělení Vám rádi poskytneme včetně webových stránek.

V některých zařízeních lze přímo pokračovat v ústavní léčbě.

Detoxifikace v žádném případě nenahrazuje léčbu, je pouze jejím počátkem.

Rozhodnout o potřebě detoxifikace by měl vždy odborník. Adiktolog nebo lékař s atestací návykové nemoci, nebo psychiatr zabývající se aktivně léčbou závislostí. A v tomto případě i kterýkoli lékař.

Prosím, pokud Vám odborník doporučil pobytovou detoxifikaci, v žádném případě to nepodceňujte! V lepším případě si při vysazení alkoholu nebo jiné látky prožijete velmi hnusný odvykací stav – absťák, v horším epileptický záchvat nebo delirium tremens, v krajním případě můžete i zemřít.

Mgr. Radek Talpa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz