Hlavní obsah
Lidé a společnost

O alkoholismu a jiných závislostech. Na silvestra pijí amatéři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Silvestr v plném proudu

Silvestr je pro mnohé vítanou možností tolerovaně konzumovat alkohol. Pro alkoholiky je to den jako každý jiný. Svou dávku alkoholu musí vypít tak jako tak.

Článek

Silvestr je den oslav a veselosti

A k tomu neodmyslitelně patří alkohol. Nic proti tomu. Silvestr je společenská událost. Scházíme se s rodinou a kamarády a společně slavíme. Bujaré veselí a určitá odvázanost a hození starostí všedního dne za hlavu je čas od času třeba. Také ze sebe potřebujeme shodit celý ten vánoční shon a starosti se sháněním dárků a přípravou domácí pohody. Silvestr je tečkou a uvolněním za tímto obdobím. K silvestru také patří větší tolerance k pití alkoholu. I lidem jinak upjatým najednou vádí méně, když si někdo z jejich okolí dá o pár skleniček navíc než obvykle.

Z toho všeho vyplývá, že se na silvestra prostě těšíme jako na den uvolnění, kdy nám nějaká ta sklenička bude okolím tolerována.

Pro člověka, který nemá s alkoholem problém, to maximálně znamená kocovinu druhý den. Prostě se z té oslavy vyspí a znovu naprosto normálně začne fungovat. Vkročí do pracovního týdne a na další bujarou oslavu si prostě počká a nemá s tím problém.

A jak to mají alkoholici?

V tomto období s pacienty v ordinaci adiktologické ambulance o silvestru hovořím. Zjišťuji, zda je pro ně nějakým potencionálním nebezpečím.

Pro naprostou většinu pacientů - alkoholiků silvestr nebyl už dlouhá léta nijak výjimečný den. Často slyším větu: „Na silvestra pijí amatéři.“

Alkoholik nepotřebuje to společenské povolení se opít. Pro něj je to už naprostá rutina a alkohol ke svému životu už potřebuje každý den. Vypije svou dávku alkoholu na silvestra stejně jako jindy. A spíše se potutelně usmívá, jak jsou ostatní najednou utržení ze řetězu. Tedy alkoholik na vrcholu sil. Tady to musíme trochu specifikovat.

Alkoholismus má různá stádia

Typů alkoholismu a stádií je celá řada. Na to by jeden článek nestačil. Stejně tak je mnoho různých typologií a rozdělení podle různých autorů. Pro naše silvestrovské potřeby nám budou stačit dvě jednoduchá stádia alkoholismu:

  • Alkoholik na vrcholu sil

Má za sebou už poměrně dlouhou pijáckou kariéru a je doopravdy na vrcholu sil. To, co mu v dalším období přinese zkázu a obrovské problémy, nyní vnímá jako výhru. Má velmi rozvinutou toleranci. Jeho organismus se velkým dávkám konzumovaného alkoholu přizpůsobil a on nyní hodně snese. K dosažení stejného účinku, stejného stupně opilosti, musí vypít daleko více alkoholu než ostatní. Ač je to vlastně negativní, musí více vypít a utratit více peněz než ostatní, okolím je vnímán jako borec. Je to jako ve sportu. Čím více vydržíme, tím vyšší je úspěch u ostatních. Stejně tak v tomto období obvykle nebývají kocoviny, nebo zdaleka nejsou tak silné jako u ostatních. Opět je to vnímáno jako výhra, ale paradoxně se tím kruh uzavírá. Člověka v tomto stádiu už nic nebrzdí od konzumace ještě vyšších dávek alkoholu.

V tomto období si člověk ještě vůbec nemusí uvědomovat, že má problém. Nic mu přece není a on má vše pod kontrolou - hodně snese. Ale opak je pravdou. V tomto období alkohol získává navrch a začíná člověka ovládat. A pak, jakoby najednou z ničeho nic, si uvědomí, že pít musí, protože jinak je mu zle.

  • Alkoholik na konci sil

Pokud člověk na vrcholu sil svůj problém s alkoholem nevyřeší, uběhne ještě dlouhá doba, kdy se postupně rozvíjí závislost, ale na konci je vždy celková devastace. Na konci pijácké kariéry už to játra začínají vzdávat. Laicky to lze přirovnat k ucpanému filtru v autě. Krev nemůže játry volně protékat a hledá si cesty okolo (jícnové varixy). Játra už zdaleka neplní svou hlavní funkci čištění organismu včetně rozkládání alkoholu. Alkohol se neodbourává a koluje krví dlouhou dobu. To vede k velmi rychlé opilosti i po malém množství alkoholu. Člověk, který ještě nedávno snesl obrovská množství alkoholu, je najednou na mol po dvou pivech.

Alkoholici na vrcholu sil, kteří již mají rozvinutou závislost, musí pít každý den svou dávku alkoholu. A silvestr pro ně není výjimka. Proto se těšení ostatních jen usmívají.

S přáním vše dobrého do Nového roku

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Zdroje:

Kalina, K. a kol. Drogy a drogové závislosti – mezioborový přístup – 1, 2. Praha, Úřad vlády ČR, 2003.

Nešpor, K. Jak překonat problémy s alkoholem. Sportpropag pro Ministerstvo zdravotnictví ČR, Praha, 2004

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz