Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poděkování slavným českým alkoholikům. Vladimír Menšík, Petr Urban a další si ho jistě zaslouží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

ilustrativní obrázek

Závislost na alkoholu, drogách a hazardním hraní je spravedlivá nemoc. Postihuje stejně slavné jako obyčejné lidi. Bohaté i chudé.

Článek

Dámy již dostaly poděkování v článku Poděkování slavným českým alkoholičkám, ale i slavní muži si zaslouží poklonu za otevřené zpovědi o své závislosti. U pánů je to průřez celou škálou závislostí. Od alkoholu, přes drogy, léky, až po hazardní hraní.

Muži, o kterých se píše

O některých mužích se v souvislosti se závislostí, nebo obdobím velkého pití alkoholu, často píše. Jejich osudy jsou veřejně známé. Tedy píše o nich někdo jiný.

Většina z nich, ale svůj příběh zveřejňuje osobně otevřenou zpovědí. Hovoří o sobě. O svém vztahu k alkoholu, k drogám, lékům, nebo hazardnímu hraní. Někteří z nich o svém problému napsali knihu.

33 různých lidských osudů. 33 důvodů k závislosti. Každý lidský osud je jedinečný a zaslouží si zvláštní pozornost. Nejen osud těchto slavných mužů, ale i ten váš.

Jejich příběhy jsou známé. Některé více, některé méně. Stačí kliknout na jméno a připomenout si je.

Alkoholismus je nemoc

Alkoholismus je podle Mezinárodní klasifikace nemocí MKN, nemoc jako každá jiná. Člověk si ji dopředu dobrovolně nevybere a jakékoli odsuzování a moralizování vůbec není na místě. Nikdo se dobrovolně k alkoholismu nepropije. Je to nemoc chemie mozku a je stejně závažná a recidivující, jako třeba rakovina.

A alkoholismus je spravedlivá nemoc. Nevybírá si. Rovnoměrně postihuje všechny skupiny a vrstvy obyvatel. Bohaté jako chudé. Slavné jako obyčejné lidi. Chytré jako hloupé. O to cennější je, když se někdo slavný rozhodne otevřeně o své nemoci promluvit. Může tak ukázat cestu k léčbě i jiným lidem. Dodat jim odvahy přestat se bát a vyhledat pomoc.

Ale bohužel stále existují předsudky a moralizující a odsuzující postoje některých lidí.

Alkoholismus není ostuda. Není to stigmatizující nálepka. Alkoholici si nezaslouží odsouzení za své údajné selhání. Naopak, každý, kdo se rozhodne s touto nelehkou nemocí bojovat, si zaslouží velký obdiv.

Otevřená zpověď třiceti tří slavných českých mužů si zaslouží obrovský obdiv. Dát všanc své niterné soukromí a odhodit přirozený stud a hanbu není vůbec jednoduché.

Pánové z celého srdce vám za tuto odvahu děkuji.

Váš příklad pomáhá mnoha ženám a mužům, kteří bojují s démonem alkoholu, nebo jiné závislosti a stydí se vyhledat pomoc.

Boj s těžkou nemocí, kterou závislost je, se doma o samotě vyhrát nedá. A stejně jako jiné vážné nemoci sám nezmizí. Mnoho lidí se moc stydí a bojí se ostudy. Vaše statečné otevřené veřejné zpovědi jim mohou velmi pomoci a pomáhají najít cestu ze své nemoci a přestat se bát říci si o pomoc.

Říct si o pomoc totiž není žádná ostuda. Rakovinu, nebo otevřenou zlomeninu, si také nikdo neléčí doma sám. Překonat stigma nálepky alkoholismu a jiné závislosti stojí obrovské úsilí a příklady slavných lidí pomáhají.

Pro všechny, které odvaha těchto mužů o svém problému se závislostí veřejně promluvit inspirovala k činu vyhledání pomoci, přikládám odkazy na odbornou léčbu. Místa kvalifikované léčby zde nejsou všechny, na internetu jich jistě najdete daleko více, ale jako základní přehled postačí.

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Zdroje jsou uvedeny v odkazech v textu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz