Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karel Schwarzenberg - osobnost, která dala TOP 09 tvář

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons, Foto: Aivis Freidenfelds, Valsts kanceleja Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Kníže a člověk Karel Schwarzenberg.

Když Karel Schwarzenberg mluvil, bylo to přesné, úsporné a s nadhledem. I klimbat, ne-li spát v poslanecké sněmovně je nadhled a ohromný vzkaz žvanírně a žvanilům.

Článek

Odešel Karel Schwarzenberg, a já jsem se zadíval na placku s nápisem „Volím Karla“ z roku 2013, kde se postavil Miloši Zemanovi, a prohrál.

Pamatuji si na jeho výrazný projev s významným ráčkováním, kdy po boku Václava Havla jako kancléř odevzdával vyznamenání při příležitosti státního svátku 28. října. Kontroverzní („Nemáme někoho, kdo umí česky?“), s nadhledem („Konečně jdou ceny do rukou těm, kteří se zasloužili“).

Když Karel Schwarzenberg mluvil, bylo to přesné, úsporné a s nadhledem. Než mi to došlo, musel jsem si projít vlastní sebereflexí.

Kníže, šlechta, Orlík… Těm s malým sebevědomím, nespokojeným s vlastním životem je to jako postavit červený hadr před býka. Trvalo mi, než jsem zjistil, že klimbat, ne-li spát v poslanecké sněmovně je nadhled a ohromný vzkaz žvanírně a žvanilům. Než mi došlo, že mít jeho placku na hrudi, je objevit vztah k demokracii, k lidskosti a k sobě. Je to projít si cestou hledání hodnot. Díky.

Ale podobné je to s Kalouskem, než jsem mu odpustil přesun z KDU-ČSL a velké ego, ve kterém se v rozhovorech často koupe. Trvalo mi, než jsem mu začal fandit, že se jako jediný postaví Babišovi s rétorikou Babiše, ale obsahem, který Babiše přesahuje a vždy bude přesahovat, protože za Kalouskem je mravní jistota.

A stejně s Pekarovou Adamovou, než jsem jí odpustil její nesmlouvavost a přísnost a přiznal si, že se takhle chová hlavně sama k sobě a že je za tím TOP postoj - Tradice, Odpovědnost, Prosperita… Musel jsem především před sebou uznat, že i takhle se hodnotová politika dělat dá.

Díky, Karle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám