Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stardance s brzdou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, Wikipedia Commons, CC BY SA 4.0

Moderátor Marek Eben

Marek Eben se usmívá, ale nezáří. Jeho výkon je spíše výkonem moderátorského řemeslníka než originál.

Článek

12. ročník Stardance má za sebou první díly. Očekávání od známé show se naplňují a diváci mají své tradiční „pokrmy“: moderátorskou dvojici, Moondance orchestra a Dušana Kollááááára, porotu a známé páry. Vše jak má být, hezky s prologem Viktora Preisse. Ale všimli jste si?

Marek Eben se usmívá, ale nezáří. Jeho moderátorský výkon je korektní, ale marně hledám vtip, ironii a humor, kterým se na nás z televize obracel.

Dialogy se soutěžícími mají formální rámec, chybí nahrávky s možností zajímavé odpovědi. Po výkonu se na soutěžící a potažmo i porotu obrací moderátor, který je spíše řemeslník než originál, který jakoby za úsměvem ukrýval brzdu, slovo, které nepadne, myšlenku, která se nezrodí a zakryje jí unylým „obraťme se na porotu“.

Přemýšlím, čím to? Tím, že do starého formátu již není co přinést, vše bylo řečeno? Je to tím, že prostě pan Eben stárne a už to není, co to bývalo? Stáří, respektive zrání by mělo být spíše ke prospěchu, nevím. Je to tím, že má ze zákulisí nápovědu o korektnosti projevu – nepouštět se do čehokoliv, co může být vzato genderově, xenofobně, pro/proti (ukrajinsky…) atd.

Moc projektu fandím, je to poslední, co zůstalo z velkolepých zábavných pořadů veřejnoprávní televize (byť to do ní snad už nepatří). Pro někoho závan „televarieté“ nebo snobské zábavy pro děti a vysokoškolsky vzdělané. Pro jiné pocit jistoty, že se pěkné věci ještě dějí.

Tak pokud to půjde, prosím, Marku, vraťte zpátky vše, co vám leží v hlavě a hlavně, vnitřní tvůrčí svobodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz